Proteste în Franța. Locuitorii, revoltați din cauza noilor restricții impuse de Emmanuel Macron

Iancu Andreea 15.07.2021, 09:40
Proteste în Franța. Locuitorii, revoltați din cauza noilor restricții impuse de Emmanuel Macron

Miercuri, 14 iulie, francezii au sărbătorit Ziua Națională, însă evenimentul nu a fost lipsit de momente mai puțin plăcute, după ce peste 19.000 de locuitori au luat parte la proteste în Franța. Se pare că locuitorii au fost revoltați din cauza noilor restricții impuse de președintele Emmanuel Macron. Acesta stabilea în urmă cu câteva zile reguli privind persoanele care nu sunt vaccinate anti-Covid.

Proteste în Franța. Locuitorii sunt revoltați din cauza restricțiilor impuse de Macron

În contextul extinderii tulpinii Delta a coronavirusului care a pus întreaga lume în stare de alertă, președintele Franței a anunțat luni noi reguli pe care cetățenii statului vor trebui să le urmeze începând din toamnă. Chiar dacă pe unii dintre locuitori i-a determinat să ia măsuri din timp, alegând să se vaccineze anti-Covid, alții au considerat restricțiile impuse de Macron nepotrivite. Astfel, o serie de proteste au izbucnit în Franța, chiar de Ziua Națională. Manifestațiile au debutat încă de dimineață, în timp ce pe Champs-Elysées se desfășura parada militară, în fața oficialilor francezi.

Cetățenii statului francez s-au arătat nemulțumiți de faptul că Emmanuel Macron a anunțat că vaccinarea anti-Covid va fi obligatorie pentru personalul sanitar și alte profesii. În plus, liderul din Franța a menționat că accesul în majoritatea locurilor publice va fi permis celor care au un certificat sanitar. De asemenea, cetățenii care iau contact cu persoane vulnerabile vor fi și ei obligați să se vaccineze.

Ţara noastră se confruntă totuşi cu o reluare puternică a epidemiei care afectează toate teritoriile. Apariţia variantei Delta se traduce prin creşterea contagierilor în întreaga lume. (…) Avem un atu principal: vaccinul. Ne protejează de varianta Delta şi evită în proporţie de 95% formele grave de îmbolnăvire. Cu cât ne vaccinăm mai mulţi, cu atât lăsăm mai puţin spaţiu răspândirii virusului. Vaccinarea va fi obligatorie pentru toţi cei care intră în contact cu persoane fragile. Din 15 septembrie, vor fi efectuate controale şi vor fi aplicate sancţiuni, a precizat Macron.

Proteste în Franța, după o serie de restricții impuse de Emmanuel Macron
Ziua Națională a Franței, marcată de proteste ale cetățenilor nemulțumiți de restricțiile anti-Covid impuse recent

Reacția cetățenilor francezi după anunțul președintelui Macron

Luni, șeful statului francez a anunțat noi restricții privind combaterea răspândirii Covid-19. Emmanuel Macron a precizat că vaccinarea va fi obligatorie pentru mai multe categorii de cetățeni, în timp ce ieșirile la restaurant, cinematograf, teatru sau călătoriile cu trenul ori avionul vor fi și ele condiționate de existența unui certificat sanitar. Măsurile nu au fost primite bine de toți cetățenii, unii dintre aceștia alegând să protesteze chiar de Ziua Națională a Franței. Pe de altă parte, anunțul a determinat ca două milioane de francezi să se programeze pentru vaccinare. Conform unui sondaj publicat marţi de institutul Elabe, peste trei sferturi dintre cei chestionaţi sunt de acord cu vaccinarea obligatorie a personalului sanitar.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...