Proteste în Paris și Lyon după realegerea lui Macron. Polițiștii au folosit gaze lacrimogene

Elena Avramescu 25.04.2022, 07:46
Proteste în Paris și Lyon după realegerea lui Macron. Polițiștii au folosit gaze lacrimogene

Protestatarii au ieșit pe străzile Franței după realegerea președintelui Emmanuel Macron. Poliția antirevoltă a încărcat și a pulverizat cu gaze lacrimogene manifestanților din centrul Parisului care au protestat după președintele Emmanuel Macron a fost reales duminică, au arătat imagini de pe rețelele de socializare, relatează Mirror.

Proteste dure în Franța după ce președintele Emmanuel Macron a fost reales

Poliția a încercat să despartă o mulțime de tineri în mare parte care s-au adunat în cartierul central Chatelet pentru a protesta, potrivit imaginilor de pe Twitter. Un clip îi arăta pe protestatari scandând în fața emblematicului Monument al Republicii din Paris, în timp ce unii se urcau pentru a împinge sloganuri politice pe statuie.

Între timp, în Piața Place de la République din Paris, ofițeri îmbrăcați cu echipament de revoltă, mânuind scuturi și bastoane, au fost văzuți retrăgându-se după ce inițial au fugit mulțimile. În Toulouse, locuitorii adunați în coșurile comunale din stradă au fost incendiați în semn de protest față de rezultatul alegerilor. Protestatarii au ieșit în forță și la Lyon, mărșăluind prin fum roșu după ce au declanșat fumigene.

Macron a învins-o pe liderul de extremă-dreapta, Marine Le Pen, într-un tur de scrutin, duminică, câștigând un al doilea mandat de cinci ani. Deși Macron a câștigat cu o marjă confortabilă, rata de abținere era de așteptat să se stabilească la cel mai mare din 1969, cu o parte substanțială de alegători nedorind să voteze nici pentru Macron, nici pentru Le Pen.

Între primul tur de scrutin și turul de duminică, studenții au protestat în fața Sorbonei din Paris și în alte universități, exprimându-și dezamăgirea față de alegerea oferită.

Proteste dure in Franta dupa ce presedintele Emmanuel Macron a fost reales
Proteste dure in Franta

Președintele în exercițiu a obținut 58,2% din voturi, în comparație cu cota de 41,8% a candidatului de extremă dreapta Le Pen. Sondajele la ieșire din sondaj sunt întotdeauna extrem de precise în Franța, ceea ce înseamnă că radiodifuzorii majori și alte instituții media au numit victoria Macron de îndată ce s-au închis sondajele.

Macron a sărbătorit cu un miting la Turnul Eiffel, după publicarea sondajelor la ieşirea din această seară. Suporterii din Paris au început să scandeze „Încă cinci ani!”, ca răspuns la proiecții. Într-un discurs ambițios de victorie, Emmanuel Macron a spus: „De acum înainte nu mai sunt candidatul unui partid. Sunt președintele tuturor!”

El a recunoscut că Franța este „plină de furie și dezbinare”, dar a promis că „nimeni nu va fi lăsat pe margine”.

Talentat încă de mic!
Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...