Alegeri prezidenţiale în Franţa. Emmanuel Macron a câştigat al doilea mandat. Ce le-a transmis alegătorilor care au votat cu Le Pen

Ioana Bucur 24.04.2022, 23:50
Alegeri prezidenţiale în Franţa. Emmanuel Macron a câştigat al doilea mandat. Ce le-a transmis alegătorilor care au votat cu Le Pen

Macron versus Le Pen. Este ziua ce va decide soarta unei țări. Duminică, 24 aprilie 2022, cetățenii cu drept de vot sunt așteptați să voteze în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale în Franța. Cele mai recente sondaje îl arată favorit pe Emmanuel Macron, cu un avans de aproape zece procente. Marine Le Pen a pierdut din susținere din pricina relațiilor cordiale din trecut cu Vladimir Putin.

Emmanuel Macron rămâne favorit în turul al doilea

Update 23:50 – Președintele Franței, Emmanuelle Macron, care tocmai ce a câștigat un nou mandat la conducerea țării, a avut primul discurs de la aflarea rezultatelor scrutinului organizat duminică. Acesta a urcat pe scena din Paris pe Imnul Europei.

„Dragi compatrioți, aici, la Paris, și peste tot, pe tot teritoriul Franței, în Europa, dar și dincolo de oceane, în străinătate, încep prin a vă spune mulțumesc!

După 5 ani de transformări fericite și grele, dar și de crize excepționale, a venit această zi de 24 aprilie 2022, când o majoritate a dvs a ales să îmi acorde încrederea pentru a fi președintele republicii în cei 5 ani care urmează.

Tocmai de aceea vreau să le mulțumesc tuturor militanților, tuturor voluntarilor, tuturor celor care au fost alături de noi pe acest drum și aleșilor, de asemenea, care au fost alături de noi de la începutul campaniei și care au făcut posibilă această alegere.

Știu că nu v-ați menajat că ați făcut atâtea eforturi, că ne-ați împărtășit convingerile și de aceea, cu mâna pe inimă, știu că acesta este adevărul. Vă mulțumesc! Știu ce vă datorez și vă mulțumesc încă o dată!

Vreau să le mulțumesc tuturor francezilor, bărbați și femei, care în primul, și apoi în al doilea tur, mi-au acordat toată încrederea lor pentru o Franța independentă, o Europă mai puternică, care datorită unor investiții și schimbări profunde să continue să asigure evoluții concrete pentru toți, folosindu-ne de creativitate, de inovație în țară, făcând astfel ca Franța să fie o națiune puternică și interesată de ecologie.

Mai știu și faptul că numeroși compatrioți au votat pentru mine în această zi, nu pentru a susține ideile pe care le reprezint eu, ci pentru a construi un baraj în fața extremei de dreapta. De aceea, vreau astăzi, aici, să le mulțumesc și lor. Vreau să le spun că sunt conștient că votul acesta mă obligă să fac anumite lucruri în anii care vin.

Mă gândesc, de asemenea, la toți compatrioții noștri care nu au venit să voteze. Tăcerea lor a însemnat că refuză să aleagă. Trebuie să găsim un răspuns și pentru această tăcere.

Vreau să mai spun că mă gândesc la cei care au votat pentru doamna Le Pen. Știu că sunt decepționați în această seară. Vă rog să nu fluierăm pe nimeni.

Vreau să spun că nu mai sunt candidatul unei anumite tabere, ci președintele tuturor, bărbați și femei. Știu că pentru numeroși compatrioți de-ai noștri, care au ales să voteze cu extrema dreaptă, furia și dezacordul care i-au condus să voteze pentru acest proiect trebuie, de asemenea, să își găsească un răspuns. Aceasta va fi răspunderea mea și a celor care sunt în jurul meu”, a declarat Emmanuel Macron.

Update 21:45 – Marine Le Pen a ținut primul discurs după ce a pierdut alegerile prezidențiale în fața lui Emmanuelle Macron. Candidata de extremă dreaptă și-a recunoscut înfrângerea și spune că lupta nu se oprește aici, deoarece urmează alegerile parlamentare.

„Ideile pe care le reprezentăm ajung să fie reprezentate la vârf, în această seară a turului al doilea. După ce am obţinut mai mult de 43% dintre voturi, am obţinut datorită acestui rezultat, o victorie extraordinară. Milioane dintre compatrioţii noştri sunt cei cărora le mulţumesc din inimă. Sunt cei care au avut încredere în mine în primul tur şi de asemenea le mulţumesc celor care ni s-au alăturat pentru turul al doilea.

Vreau să mulţumesc în mod deosebit compatrioţilor noştri de la ţară, din provincie, dar şi de peste mări. Aceştia mi-au persmi să fiu în frunte pentru turul al doilea, conferindu-mi o forţă extraordinară, ceea ce mă onorează şi emoţionează, în mod sincer”, a declarat Marine Le Pen.

Update ora 21:10. Conform primelor estimări după închiderea urnelor de vot, Emmanuel Macron a reușit să se impună în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale franceze în fața candidatei de extremă dreaptă, Marine Le Pen.

Scor electoral – 58,2% pentru Macron, în timp ce Le Pen (Reunirea Națională – RN, dreapta populistă) a înregistrat 41,8%.

Update ora 21:00 – Ziarul La Libre și postul public de televiziune RTBF din Belgia relatează că unele exit-polluri îl dau duminică pe Emmanuel Macron învingător la alegerile prezidențiale din Franța. Procentul ar fi cuprins între 55 și 58% dintre voturi.

La Libre a publicat următoarele exit-polluri:

Harris Interactive: 55% pentru Emmanuel Macron – 45% pentru Marine Le Pen

Ifop: 55% pentru Emmanuel Macron – 45% pentru Marine Le Pen

OpinionWay: 58% pentru Emmanuel Macron – 42% pentru Marine Le Pen

BVA: 57% pentru Emmanuel Macron – 43% pentru Marine Le Pen.

Update ora 18:30 – Televiziunile din Franța au publicat primele rezultate ale alegerilor prezidențiale. Potrivit presei franceze, Emmanuelle Macron ar fi câștigat în state precum SUA, Canada sau Brazilia, în timp ce Marine Le Pen s-ar fi impus și ea în mai multe state. Iată cum care este situația până la ora aceasta:

Argentina

Macron: 89%.

Le Pen: 11%

Participare: 21%

Brazilia:

Macron: 86%

Le Pen: 14%

Participare: 24%

Chile

Macron: 87%

Le Pen: 13%

Participare: 28%

Republica Dominicană

Macron: 62%

Le Pen: 38%

Participare: 28%

Columbia

Macron: 91%

Le Pen: 9%

Participare: 28%

Canada (fără Vancouver)

Macron: 86%

Le Pen: 14%

Participare: 41%

Statele Unite ale Americii (fără Chicago şi New Orleans):

Macron: 92%

Le Pen: 8%

Participare: 36%

În diferite departamente de peste mări, Marine Le Pen este pe primul loc, scrie Mediafax.

Le Pen s-a impus în Guadelupa, unde a obţinut 69,60% din voturi (92.106 voturi) faţă de 30,40% (40.229 voturi) pentru Emmanuel Macron. Rata de participare este de 47,18%.

În Martinica, Le Pen a obţinut 60,87%, iar Maron de 39,13%. În acest departament, rata de participare este de 45,45%.

În Guyana franceză, Marine Le Pen conduce cu 60,70% (21.734 de voturi), faţă de 39,30% (14.073 de voturi) pentru Macron. Rata de participare este de 38,89%.

Le Pen este pe primul loc şi în Saint-Martin şi Saint-Barthélemy.

Știre inițială:

Francezii probabil simt că trăiesc un deja-vu. Duminică, 24 aprilie 2022, are loc cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale, cetățenii cu drept de vot având de ales între Emmanuel Macron și Marine Le Pen, așa cum s-a întâmplat și în scrutinul din 2017.

Se pare că istoria se va repeta, la fel ca acum cinci ani, când actualul președinte în exercițiu al Franței a ieșit învingător. Două sondaje publicate vineri arată că Macron rămâne favorit, cu un avans de aproape zece procente în fața contracandidatei sale, cu 57% dintre voturi, la o prezență la urne estimată de 72%.

Marine Le Pen a pierdut mult din susținere din pricina relațiilor cordinale pe care le-a avut în trecut cu președintele rus Vladimir Putin, speculându-se că disocierea de liderul de la Kremlin nu este reală.

Alegeri prezidenţiale în Franţa. Emmanuel Macron e favorit
Emmanuel Macron si Marine Le Pen

Cum se desfășoară alegerile prezidențiale în Franța

Aproximativ 48,7 milioane de francezi sunt chemaţi la urne, duminică, pentru a-şi alege preşedintele între Emmanuel Macron şi Marine Le Pen. Secţiile de votare se deschid la ora 08.00 (ora 09.00 – ora României) şi se închid la ora 19.00.

Până la primele rezultate ale turului doi, duminică, la ora locală 20 (21.00, ora României), sunt interzise publicarea oricărui interviu, sondaj sau estimări a rezultatului.

În Franţa, Preşedintele Republicii este ales prin vot universal direct, într-un scrutin majoritar uninominal în două tururi, pentru un mandat de cinci ani reînnoit o singură dată.

Potrivit articolului 7 din Constituţia Franţei, alegerea unei noi persoane în funcţia de şef al statului trebuie să aibă loc cu cel puţin 20 de zile şi cu cel mult 35 de zile înainte de încheierea mandatului preşedintelui în exerciţiu. Întrucât transferul de putere între Emmanuel Macron şi predecesorul său, François Hollande, a avut loc în 14 mai 2017, mandatul de cinci ani al actualului preşedinte se va încheia la 13 mai 2022.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...