EXCLUSIV

Protest la Ministerul Sportului după ce Eduard Novak și-a premiat tatăl: „Dacă vreo persoană l-a văzut pe tatăl dânsului la antrenamente înseamnă că e real”

Gabriela del Pupo 21.03.2023, 12:20
Protest la Ministerul Sportului după ce Eduard Novak și-a premiat tatăl: „Dacă vreo persoană l-a văzut pe tatăl dânsului la antrenamente înseamnă că e real”

Sindicatele din sport organizează un miting de protest la sediul Ministerul Sportului  joi, 23 martie 2023, începând cu ora 12.00. Sportivii spun că este un protest împotriva inechităților, a furturilor din bugetul Sportului și a politicilor anti-sport-național promovate de actualul ministru al Sportului, Eduard Novak. Un exemplu mediatizat intens a fost faptul că Novak și-ar fi premiat tatăl cu o sumă de bani în detrimentul altor antrenori. Impact.ro a stat de vorbă cu reprezentanții celor care vor ieși joi în stradă pentru a afla dacă explicațiile date de ministru ieri în Parlament sunt concludente pentru acuzele care i se aduc.

„Referitor la premierile celorlalți sportivi acestea suferă întârzieri majore”

Eduard Novak pune atacurile la adresa sa pe seama Sindicatului pentru Tineret şi Sport care ar duce o campanie de denigrare împotriva sa. Ministrul a fost chemat în Parlament de grupul parlamentar al USR la „Ora Guvernului”, tema dezbaterilor fiind reprezentată de necesitatea clarificării cazurilor de potenţiale conflicte de interese la nivelul ministerului. Reprezentanții sportivilor spun că nemulțumirile s-au acumulat și se cere demisia ministrului.

„Dacă vreo persoană l-a văzut pe tatăl dânsului la antrenamente înseamnă că e real, dar noi nu am găsit niciuna. Dacă ne invită bineînțeles că vom avea o discuție. Sunt favorizate anumite cercuri în favoarea altora, anumite zone, anumite federații, anumite instituții, fără a fi niște criterii bine definite. Mă refer la bugete, majoritatea instituțiilor de sport din subordinea Ministerului au bugete mizerabile și activitatea sportivă practic este anulată.

Iar referitor la premierilor celorlalți sportivi acestea suferă întârzieri majore. Considerăm că nu gestionează bine bugetul și nu este potrivit pentru postul de ministru.”, spune Mihaela Feraru, secretar general.

Elisabeta Lipa intuia ca la canotaj, sportivii romani vor castiga medalii la Tokyo

Ministrul a mai precizat în cuvântarea sa din Parlament că este de apreciat faptul că a intrat în Cartea Recordurilor ca singurul ministru medaliat paralimpic și că are dreptul legal de a încasa și rentă viageră pe lângă indemnizația primită pentru funcția pe care o ocupă. De altfel nu este pentru prima dată când acesta este acuzat că nu respectă activitatea altor sportivi, de la primirea lotului de canotoare medaliate cu aur la Olimpiadă, unde nu a fost prezent până la acuze din partea Federației de Rugby care spunea că Ministerul nu asigură facilitățile necesare.

„La nivelul ministerului există mecanisme pentru prevenirea şi gestionarea conflictelor de interese. (…) Vreau să clarific un lucru, Ministerul Sportului nu premiază pe nimeni în nume propriu. Există prevederi legislative foarte clare în baza cărora se acordă premii pentru performanţele sportive, în conformitate cu HG 1447 din 2007. (…)

Sunt mulţi sportivi în situaţia în care rudele gradul 1 se află în staff-ul lor. Aduc rezultate deosebite în sportul românesc, iar drepturile pe care le primesc sunt în baza meritelor de pe teren.

Aici nu este vorba despre Novak, fiul care şi-a premiat tatăl. Este un antrenor emerit, decorat în 2008, 2012, cu Ordinul meritul sportiv gradul 2 şi pe urmă gradul 1. A fost prezent ca membru al staff-ului, consilier sau consilier pe buget propriu, la toate ediţiile Jocurilor Paralimpice, din 2004, 2008, 2012, 2016, 2021, şi la toate Campionatele Mondiale, însumând 26 de medalii câştigate. A fost premiat de fiecare dată de Ministerul Sportului pentru aceste rezultate. Să ştiţi că este foarte frustrant că, după toate aceste rezultate istorice, obţinute pentru sportul românesc, să se vrea să se şteargă aceste rezultate”, a declarat Novak, de la tribuna Camerei Deputaţilor.

Care sunt nemulțumirile sportivilor?

Protestul este organizat de Sindicatul Național Sport și Tineret, organizație afiliată la Federația PUBLISIND / Blocul Național Sindical, sindicat care reprezintă salariați din: Cluburi Sportive, Direcții Judeţene pentru Sport și Tineret, Complexuri Sportive Naționale, Centrul Naţional de Formare și Perfecţionare a Antrenorilor, Institutul Naţional de Cercetare pentru Sport, Ministerul Sportului și Federaţiile Sportive Naţionale.

Revendicări / inechități / ilegalități / situații reclamate:

  • suspendarea dialogului social și a consultărilor,
  • lipsa de transparență privind descentralizarea și reorganizarea,
  • blocarea activităților și programelor specifice,
  • incertitudinea și nesiguranța locurilor de muncă,
  • inexistența criteriilor de acordare a bugetelor către unitățile subordonate,
  • tăieri și sistări abuzive ale finanțării federațiilor sportive naționale,
  • blocarea proiectului Strategia Națională pentru Sport,
  • inechitățile privind premierile pentru rezultatele sportive deosebite,
  • ilegalitățile făcute de conducerea ministerului în gestionarea bugetului Sportului.

SNST solicită măsuri imediate din partea Guvernului României pentru soluționarea problemelor din domeniile noastre de activitate. De asemenea, cerem intervenția personală a Premierului Nicolae Ciucă pentru deblocarea reorganizării Ministerului Sportului, proces suspendat de peste un an, dar și înlăturarea celor care, prin ilegalitățile semnalate public în ultima perioadă, aduc prejudicii bugetului destinat Sportului.

S-au acumulat prea multe nemulțumiri, inechități și încălcări ale drepturilor celor care muncesc și își desfășoară activitatea în Sport, tot mai mulți sportivi, antrenori, salariați și chiar părinți ai sportivilor sunt sfidați, jigniți, ignorați și furați de actualul ministru, tot mai multe voci din Parlamentul României, Federațiile Sportive Naționale, COSR, unitățile și bazele sportive, dar și din presă, spun că în Ministerul Sportului domnește incompetența, dezinteresul și hoția, iar această stare de lucruri nu mai poate continua, se transmite în comunicat.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...