Proprietarii de câini agresivi, obligați să facă asigurare. Care sunt câinii considerați periculoși

Mihnea Tălău 06.09.2023, 16:22
Proprietarii de câini agresivi, obligați să facă asigurare. Care sunt câinii considerați periculoși

Persoanele care dețin câini de luptă şi de atac sunt potrivit legii obligate să încheie asigurări de răspundere civilă pentru eventualele pagube produse de aceștia. Legea prevede și amenzi pentru proprietarii care nu încheie astfel de polițe.  Nerespectarea încheierii unei asigurări de răspundere civilă constituie contravenție și se sancționează cu amendă între 500 și 1.500 de lei.

Care sunt câinii considerați periculoși

Prin câini agresivi se înțelege orice câine care, fără să fie provocat, mușcă sau atacă persoane ori animale domestice în locuri publice sau private. De asemenea, orice patruped care participă la lupte între câini sau care a fost antrenat în acest scop.

Câinii considerați periculoși sunt grupați în două categorii și cuprind următoarele rase:

  • categoria I – câinii de luptă şi de atac, asimilați prin caracterele morfologice cu câini de tipul: Pit Bull, Boerbull, Bandog, metișii acestora,
  • categoria II – câinii din rasele: staffordshire Bull Terrier, American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobanesc Caucazian, Cane Corso, metișii acestora, potrivit cluj24.ro.

Proprietarii sau deţinătorii temporari ai câinilor periculoși trebuie să aibă vârsta minima de 18 ani, capacitate deplină de exerciţiu și
să nu fi fost condamnaţi pentru săvârşirea unei infracţiuni contra persoanei.

caini agresivi

Obligația stăpânilor de câini agresivi

Aceeștia au obligaţia sa înregistreze câinii la Asociaţia Chinologica Română și să să depună la sediul poliţiei în a cărei rază este situat imobilul în care este deţinut câinele o adeverință în fotocopie, eliberată de Asociaţia Chinologica Română, afiliată la Federaţia Chinologică Internațională, din care să rezulte încadrarea câinelui în categoriile prevăzute de lege, precum şi o declaraţie pe propria răspundere.

Declarația trebuie să cuprindă numărul de identificare al câinelui, aplicat prin tatuare sau microcip, efectuarea vaccinării antirabice şi a rapelurilor, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, efectuarea sterilizării câinilor periculoși din categoria I și existența unei asigurări de răspundere civilă pentru eventualele pagube produse de câinii periculoși din categoria I.

Pedepse cu închisoarea

Neluarea de către proprietarul câinelui sau deținătorul temporar al acestuia a măsurilor de prevenire a atacului canin asupra unei persoane, dacă atacul a avut loc, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

Dacă fapta a produs urmări prevăzute de Codul penal, maximul special al pedepselor se majorează cu 2 ani. Acțiunea penală se pune în mișcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.

Introducerea în țară sau comercializarea câinilor periculoși din rasele prevăzute în categoria 1 constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

Fapta persoanei de a organiza lupte între câini, de a-i pregăti în acest scop, precum și de a participa cu câini la astfel de lupte constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...