Promisă cu surle și trâmbițe, restaurarea unuia dintre simbolurile orașului de la malul mării se amână!

Ioana Constantin 14.12.2021, 17:48
Promisă cu surle și trâmbițe, restaurarea unuia dintre simbolurile orașului de la malul mării se amână!

Edificiul Roman cu Mozaic ar fi trebuit să între încă de la începutul verii într-un amplu proces de restaurare, însă acest lucru nu s-a întâmplat nici până astăzi! Cel mai devreme procesul ar putea demara în primăvara anului viitor, asta dacă nu vor mai apărea alte probleme în ceea ce privește eliberarea unor avize de la Ministerul Culturii! Între timp clădirea , vizitată anula de mii de turiști, continuă să se degradeze sub ochii autorităților!

Nu s-au alocat fonduri

Edificiul Roman cu Mozaic, care cu secole în urmă, le ura bun venit în inima cetății Tomis oaspeților de seamă, este acum într-o stare deplorabilă. Prin acoperiș, la fiecare ploaie mai puternică, se infiltrează apa, unele geamuri sunt sparte iar tâmplăria nu a mai fost schimbat de când a fost amenajat. Deși Edificiul Roman cu Mozaic reprezintă una dintre atracțiile Constanței, în ultimii ani monumentul nu a mai fost o prioritate pentru autorități. Asta în condițiile în care este unul dintre primele locuri vizitate de turiștii străini care vin cu vasele de croazieră în portul Constanța.

Nu s-au alocat fonduri pentru reparațiile curente și am ajuns în situația, ca dat fiind specificul să nu mai avem posibilități să reluăm reparațiile. Piesele suferă pentru că dacă nu ai condiții de conservare, nu sunt instalații de climatizare, de menținere a temperaturii și umidității la niște parametrii. De altfel o parte  dintre piese au fost retrase.  Traian Cliante  fost director Muzeul de Istorie Națională și Arheologie  Constanța

Structura de protecţie a mozaicului a fost construită în urma cu 50 de ani. De atunci nu s-a mai făcut nicio reparație. În ultimii ani Edificiul Roman cu Mozaic a fost inundat de peste 30 de ori. Covorului de 2.000 de metri pătrați îi lipsesc acum bucăţi întregi de piatră. Anual, 40.000 de turişti, cei mai mulţi dintre ei străini, vizitează edificiul din Constanţa. Din păcate de la an la an au tot mai puține de văzut, atunci când trec pragul edificiului. Din cauza condițiilor o parte din piesele de expoziție au fost scoase și duse la adăpost iar pe ceea ce a rămas se poate vedea cu ochiul liber degradarea.

La începutul acestui ani, conducerea Consiliului Județean Constanța, cea în subordinea căreia se află Muzeul de Istorie și implicit Edificiul Roman cu Mozaic, anunța cu surle și trâmbițe, că la începutul verii va demara un amplu proces de restaurare a monumentului.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

În ultimii treizeci de ani, lucrările de întreţinere a acestui monument au fost insuficiente, iar asta se vede uşor cu ochiul liber în fiecare dintre cele unsprezece magazii cu tavanul boltit, afectate sever de infiltraţii. Am convenit împreună cu reprezentanții Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa ca obiectele de patrimoniu să fie mutate succesiv, astfel încât echipele de muncitori să poată interveni simultan la patru magazii”, spunea în ianuarie vicepreședintele Consiliului Județean Constanța, Petre Enciu.  

Concret monumentul trebuia restaurat în întregime, iar lucrările urmau să înceapă în această vară,  având o durată de optsprezece luni. Urmau să fie schimbate  dotările interioare, instalații, echipamente și dotări pentru asigurarea condițiilor de climatizare si antiefracție. Proiectul trebuia să se desfășoare  în mai multe etape și presupunea atât restaurarea, consolidarea, protecția și conservarea clădirii, cât și restaurarea mozaicurilor interioare și restaurarea plasticii fațadei și a acoperișului.

Mozaic Edificiu Constanta
Mozaic Edificiu Constanta

Numai că surpriză, lucrările nu au început nici până în  ziua de astăzi. Iar vicepreședintele Consiliului Județean anunță acum o nouă dată de începere a lucrărilor: luna martie a anului viitor. Însă și această dată pare să fie sub semnul întrebării. În România să obții un aviz de la instituțiile de cultură poate fi o misiune aproape imposibilă. Așa stau lucrurile și în cazul Edificiului Roman cu Mozaic.

Este nevoie de autorizație de la Comisia Națională de Arheologie, pe care sperăm să o obținem luna aceasta. Procedura este una foarte dificilă. Apoi avizul de la Ministerul Culturii și dacă totul se rezolvă, atunci sperăm să putem începe lucrările de conservare în luna martie. Valoarea investiției este undeva la 10 milioane de lei. Petre Enciu, vicepreședinte Consiliul Județean Constanța

Monumentul unic în estul Europei

Edificiul roman cu mozaic este un monument unic în estul Europei ca mărime, o minune a civilizației antice. A fost descoperit în 1959. În timpul lucrărilor care se desfășurau în zona Muzeului de Istorie,  echipa de arheologi a descoperit pavimentul cu mozaic. Un arheolog a insistat continuarea unui sondaj de adâncime și s-a ajuns pe suprafața mozaicată a edificiului. Apoi s-a extins sondajul către ziduri s a constatat că acest mozaic poate fi cercetat în contextul întregii clădiri. S-au sistat lucrările de construire a blocurilor de locuințe si s-a început cercetarea arheologică zonei. Au fost demarate lucrările care au durat 5 ani, din 1959 până în 1963.

Cercetătorii și-au dat seama că sunt în fața unei descoperiri de proporții, cel mai mare paviment cu mozaic, din perioada romană, pe o suprafață de 2000 m dar din care din păcate  astăzi s au conservat o treime. Starea de conservare a fost foarte bună.

A putut fi conservat și restaurat și poate fi vizitat. Este format din trei niveluri. O parte care face legătura cu orașul și unde aveau loc adunări ale oamenilor din Tomis. Apoi, a fost adăugat un podium din blocuri de marmură , de unde se țineau discursuri. Despre mobilier nu se știe nimic dar era bogat decorat cu cu plăci din marmura din import. Acestea erau decorate cu motive vegetale – Irina Nastasi, muzeograf

Materialul din care este făcut mozaicul este marmură colorata dar și alte materiale.

Laturile principale ale edificiului au 6 m lățime fiecare și cuprind diverse ornamente precum frânghii împletite, valuri stilizate, vase și numeroase figuri geometrice. Aici găsim un paviment de mozaic cu 74 de simboluri diferite .

Cei 800 de m pătrați conservați din paviment conțin motive decorative geometrice și un singur motiv zoomorf, porumbelul alb care este încă vizibil pe paviment în ciuda degradării constante a culorii. Ele erau mult mai vii, dar în timp s-au estompat. Este preponderentă culoarea roșie, crem, bej, mai rar negru.

Deși nu s-a conservant integral covorul cu mozaic rămâne cea mai importantă descoperire făcută pe teritoriul României. Și asta datorită suprafeței întinsă, complexității și contextului în care a fost găsit.

Edificiul a funcționat în perioada  romano-bizantina. Utilitatea inițială a fost de centru social economic al orașului. Era zona care făcea trecerea în partea orașului și port. Edificiul se întinde pe 3 terase, cea superioara, unde este sala cu mozaic, apoi  există un vestibul prin care se trecea la nivelul inferior cu încăperi boltite folosite ca depozite pentru mărfuri, urmează scările și apoi traseul către mare și către al treilea nea nivel cu alte spații de depozitare. În același timp prin intermediul edificiului se asigura o stabilitate falezei de vest a orașului.

Urmăriți Impact.ro și pe