Comoară folosită ca măsuță de cafea timp de 50 de ani. Nimeni nu știa ce ascunde desenul de pe ea, de fapt

Cătălina Burghelea 24.11.2021, 10:29
Comoară folosită ca măsuță de cafea timp de 50 de ani. Nimeni nu știa ce ascunde desenul de pe ea, de fapt

O femeie a aflat din întâmplare că măsuța sa de cafea, pe care a folosit-o timp de aproape 50 de ani, este o comoară, de fapt. Proprietara obiectului de mobilier a avut un șoc în momentul în care și-a dat seama că în locuința sa a fost o nestemată.

Artefact roman vechi de 2.000 de ani, folosit accidental ca măsuță de cafea

Un mozaic roman neprețuit a fost folosit aproape 50 de ani ca măsuță de cafea, într-un apartament din New York. Comoara comandată de împăratul Caligula a dispărut din muzeul italian în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Obiectul roman cu o valoare inestimabilă, comandat de împăratul Caligula pentru una dintre navele sale, a fost folosit, timp de 45 de ani, ca măsuță de cafea de către o femeie din New York.

Mozaic din timpul împăratului Caligula

Dario Del Bufalo, expert italian în piatră și marmură antică, a descris, într-un interviu CBS, cum a găsit mozaicul din întâmplare. S-a întâmplat în New York, în 2013, când specialistul a ținut o prelegere și a dat autografe pe cartea sa „Porphyry”, despre stânca roșiatică-purpurie foarte folosită de împărații romani.

Cartea includea și o imagine a mozaicului pierdut, ce a făcut parte din podeaua uneia dintre cele două „nave de petreceri” comandate de Caligula, care a plutit pe un lac din apropiere de Roma și a fost scufundată când împăratul a fost omorât, scrie The Guardian.

Și-a văzut obiectul de mobilier într-o imagine

Mozaicul valoros și alte antichități au fost recuperate din lac în anii 1930 și adăpostite într-un muzeu de pe malul apei. Însă, în 1944, când naziștii s-au retras din Italia, corăbiile și multe alte comori au fost arse. La aproape 70 de ani după aceea, în timp ce dădea autografe, Dario Del Bufalo a auzit conversația dintre un bărbat și o femeie, aceasta din urmă spunând că avea mozaicul pe care îl priveau pe pagină.

„A fost o doamnă și un tânăr cu o pălărie ciudată, care a venit la masă”, a spus Del Bufalo pentru CBS.

„Și el i-a spus: „Ce carte frumoasă. Oh, Helen, uite, acesta este mozaicul tău. Și ea a spus: „Da, acesta este mozaicul meu”, a continuat expertul.

A stat aproape 50 de ani într-un apartament

Del Bufalo l-a găsit pe tânăr, care a confirmat că „Helen” avea mozaicul în apartamentul ei din Manhattan.

Este vorba despre Helen Fioratti, dealer de artă și proprietar de galerie. Potrivit unui interviu acordat pentru New York Times în 2017, ea și soțul ei, un jurnalist italian, au cumpărat mozaicul de la o familie de nobili italieni. Când a ajuns în New York, cuplul l-a transformat într-o măsuță de cafea.

„A fost o achiziție nevinovată”, a spus Fioratti pentru Times.

„A fost obiectul nostru preferat și l-am avut timp de 45 de ani”, a dezvăluit Helen.

Comoara s-a întors în Italia

Biroul procurorului districtual din Manhattan spune că dovezile sugerează că mozaicul a fost furat, posibil în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Acum, comoara s-a întors în Italia și a fost expusă la Muzeul Corăbiilor Romane din Nemi, în luna martie a acestui an.

„Mi-a părut foarte rău pentru ea”, a precizat Del Bufalo despre Fioratti, „dar nu am putut face altfel, știind că muzeului meu din Nemi îi lipsește cea mai bună piesă care a trecut prin secole, prin război, printr-un incendiu”.

Del Bufalo a spus că vrea să facă o copie a mozaicului, pentru ca Fioratti să o păstreze în apartamentul ei.

„Cred că sufletul meu s-ar simți puțin mai bine”, a mărturisit acesta.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...