Proiectul de lege care prevede creşterea opţională a vârstei de pensionare la 70 de ani, aprobat. Cine va mai putea cumula pensia cu salariul de la stat

Nicu Stan 09.06.2021, 18:29
Proiectul de lege care prevede creşterea opţională a vârstei de pensionare la 70 de ani, aprobat. Cine va mai putea cumula pensia cu salariul de la stat

Proiectul de lege care prevede creşterea opţională a vârstei de pensionare la 70 de ani, aprobat. Cine va mai putea cumula pensia cu salariul de la stat, citiți în articolul de mai jos.

Actul normativ care prevede creşterea opţională a vârstei de pensionare la 70 de ani a fost aprobat. Cum se va mai putea cumula pensia cu salariul de la stat

Proiectul de lege care prevede creşterea opţională a vârstei de pensionare la 70 de ani a fost aprobat. Cine va mai putea cumula pensia cu salariul de la stat.

Premierul Florin Cîţu a confirmat astăzi că Guvernul a adoptat proiectul de lege prin care se elimină cumulul pensiei cu salariul în sectorul bugetar, urmând ca ajungă în Parlament în procedură de urgenţă.

Cine va mai putea cumula pensia cu salariul
Cine va mai putea cumula pensia cu salariul

Ce mai prevede proiectul de lege

“În acelaşi timp, proiectul prevede creşterea opţională a vârstei de pensionare la 70 de ani”, a declarat Florin Cîţu, la finalul ședinței Guvernului de miercuri.

Proiectul de lege prevede posibilitatea ca cei care îndeplinesc condițiile de pensionare în sistemul public de pensii, inclusiv pensiile de serviciu, sau cei ai sistemului pensiilor militare de stat, de a exercita opțiunea între continuarea activității și încetarea raportului de serviciu. În plus, și cei care sunt deja pensionari sunt puși să aleagă.

Reîncadrarea, până la 70 de ani

Astfel, persoanele care sunt deja pensionari în sistemul public de pensii, beneficiari ai pensiilor de serviciu sau beneficiari si sistemului pensiilor militare de stat, vor avea opțiunea pentru reîncadrarea în cadrul autorităţilor, instituţiilor publice centrale şi locale sau companiilor de stat, condiția fiind suspendarea plății pensiei. De asemenea, reîncadrarea pensionarilor se poate realiza până la împlinirea vârstei de 70 de ani.

În plus, proiectul de lege prevede o revizuire a legislației aplicabile în cazul cumulului pensiei cu salariul, precum și o alternativă prin care un angajat din sistemul public poate alege între pensie și veniturile salariale aferente raportului de muncă, se arată în nota de fundamentare a actului normativ. Pentru acest motiv, în sistemul public de pensii, posibilitatea continuării activității este însoțită de suspendarea plății acesteia.

Angajatul se poate răzgândi

Reglementarea adusă nu impune restricții în ceea ce privește obținerea pensiei la împlinirea vârstei standard de pensionare. Astfel, în acest sens, legea recunoaște salariatului opțiunea exclusivă între încetarea raporturilor prin pensionare sau continuarea activității până la 70 de ani. Salariatul care a exercitat opțiunea pentru continuarea activității se poate pensiona și înainte de a face 70 de ani.

Pentru bugetari, în măsura în care se optează pentru continuarea serviciului/ raportului de serviciu până la atingereavârstei de 70 de ani, exercitarea dreptului la muncă nu este condiționată de încheierea unui nou contract individual de muncă și nici de acordul angajatorului, însă dreptul la pensie nu va putea fi solicitat în același timp.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI