Ministrul Muncii, noi asigurări pentru creșterea pensiilor. Ce spune însă despre cumulul pensiei cu salariul

Diana Radu 16.02.2020, 13:05
Ministrul Muncii, noi asigurări pentru creșterea pensiilor. Ce spune însă despre cumulul pensiei cu salariul

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru i-a asigurat pe pensionari că există bani la bugetul de stat pentru majorarea pensiilor de la 1 septembrie. Potrivit legii pensiei, suma încasată lunar de pensionari de la stat va crește cu 40% din luna septembrie.

Ministrul Muncii despre creșterea pensiilor: ”Pensiile vor crește sumele sunt prevăzute în buget”

În contextul discuțiilor apărute pe margine majorării pensiilor cu 40%, Violeta Alexandru a avut o nouă intervenție. Ministrul a spus că există bani la bugetul de stat pentru mărirea pensiilor, așa că nu există niciun motiv de îngrijorare. De asemenea, ministrul a mai subliniat că nu există nicio rezervare nici din partea premierului Ludovic Orban, nici din partea ministrului Finanțelor pentru această mărire, care va avea loc la data de 1 septembrie.

ministrul muncii, violeta alexandru, majorarea pensiilor
Anunțul făcut de ministrul Muncii despre majorarea pensiilor

”Pensiile vor crește, sumele sunt prevăzute în buget. Merg pe aceeași prezentare. Eu sunt ministrul Muncii, sunt chemată să aplic legea în continuare. Colegii mei sunt atenți la economie. Nu am alt element care să mă determine în acest moment să afirm altceva. Așa cum este legea în vigoare, eu sunt chemată să o pun în aplicare. Nu am de la premier sau de la ministrul Finanțelor, până în acest moment, niciun element care să mă determine să dau un semnal de rezervă față de prevederile legii în vigoare…”, a declarat ministrul Muncii la România TV.

De la 1 septembrie va intra în vigoare noua Lege a Pensiilor, care printre altele prevede o creștere semnificativă a punctului de pensie, schimbări legate de vechimea în câmpul muncii și a formulei de calcul. Potrivit legii, punctul de pensie va crește de la 1.100 de lei la 1.265 de lei, urmând ca din septembrie 2020 să urce la 1.775 de lei – deci o majorare de 40%, din septembrie 2021, la 1.875 de lei – creștere cu 5,6%.

Ministrul Muncii nu renunșp la interzicerea cumulului pensie cu salariul

Violeta Alexandru a subliniat că susține, în continuare interzicerea cumulul pensiei cu salariul, chiar dacă Curtea Constituțioanlă a României (CCR), a declarat legea ca fiind neconstituțională. Mai exact, ministrul vrea să aplice în continuare acest proiect, însă sub altă formă juridică.

”Eu nu spun că este vina persoanei care se pensionează la 45 de ani, dacă acesta e cadrul legal, eu spun că avem o problemă de corectitudine în societate. (…) Deși Curtea Constituționala a apreciat că nu se poate interzice cumulul pensiei cu salariul (…) personal aș dori să continui acest proiect, evident, într-o alta formă juridică, pentru că mi se pare o masură care așează puțină corectitudine într-o zona în care noi nu suntem corecți cu noi înșine”, a mai declarat ministrul Muncii, Violeta Alexandru.

Urmăriți Impact.ro și pe