Proiectantul Pasajului Unirii, tras la răspundere după valul de accidente. Primarul Nicușor Dan: „Cu o lună înainte a spus că totul e în regulă”

Mihnea Tălău 04.01.2023, 13:13
Proiectantul Pasajului Unirii, tras la răspundere după valul de accidente. Primarul Nicușor Dan: „Cu o lună înainte a spus că totul e în regulă”

Valul de accidente petrecute în ultimul timp la Pasajul Unirii, soldat cu un mort și mai mulți răniți, a dat de gândit autorităților, mai ales că acesta s-a petrecut după așa-zisa ”reabilitare”. Edilul Capitalei Nicușor Dan a spus că îl va convoca pe proiectant în Comisia de circulație de la nivelul Primăriei Municipiului București, pentru a vedea cine sunt vinovații și ce este de corectat.

Nicușor Dan așteaptă lămuriri de la proiectant

Cu o lună înainte ca tragicul accident din Pasajul Unirii să aibă loc, Inspectoratul de Stat în Construcţii a precizat, în urma unui control, că „totul este în regulă”.

„Nu vreau să ataşăm o tragedie de chestiunea asta – dar acolo am avut un control al Inspectoratului de Stat în Construcţii, cu o lună înainte, care a spus că totul e în regulă. Aşteptăm ca proiectantul, pentru că fiecare proiect de investiţie are nişte oameni care atestă cu semnătura lor, dată de autorităţile statului şi cu ştampila lor, dată de autorităţile statului, că este în regulă.

Deci aşteptăm ca proiectantul care a făcut partea de semnalizare rutieră să vină în Comisia de circulaţie pentru a vedea dacă e de corectat ceva în ceea ce priveşte semnalizarea”, a declarat marți Nicușor Dan.

 

Accident autocar la Pasajul Unirii
Accident autocar la Pasajul Unirii

Controverse privind înălțimea porții de intrare în pasaj

În urma renovării pasajului, șoferii de autocare și de TIR-uri s-au trezit că poarta prin care treceau până acum, s-a micșorat. Vechea poartă era puțin mai mare. De asemenea, în urma renovării au fost montate guri de aerisire, însă constructorul susține că înălțimea pasajului nu a avut de suferit.

În Pasajul Unirii, după renovare s-au înregistrat mai multe accidente cu autovehicule înalte. În ultimul, cel petrecut în 23 decembrie și în care a fost implicat un autocar care transporta turişti greci, un om a murit și 21 au fost răniţi. Autovehiculul a rupt limitatorul de înălțime aflat înaintea Pasajului Unirii, iar acesta a căzut peste plafonul autocarului, strivindu-l.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...