REACȚIE EXCLUSIVĂ

Proiect pentru ca managerii de școli să cunoască obligatoriu limba română. Deputat UDMR: „Examenele pentru directori se dau doar în limba română”

Gabriela del Pupo 06.06.2022, 15:04
Proiect pentru ca managerii de școli să cunoască obligatoriu limba română. Deputat UDMR: „Examenele pentru directori se dau doar în limba română”

Inițiativă controversată depusă de mai mulţi deputaţi PNL în Parlament. Aceștia au venit cu un proiect de lege care instituie obligaţia directorilor unităţilor de învăţământ de a cunoaşte limba română. Justificarea ar fi o mai bună relaționare cu instituțiile statului atât la nivel local sau județean cât și la nivel guvernamental. Proiectul a fost semnat și de mai mulți deputați PSD.

„Probabil au depus inițiativa cei care nu cunosc sistemul de învățământ”

Deputatul UDMR, Szabo Odon, vicepreședintele Comisiei pentru Învățământ din Camera Deputaților, spune că un astfel de demers legislativ este inutil pentru că la nivel național examenele pentru ocuparea funcțiilor de directori în învățământul preuniversitar se desfășoară în limba română și au subiecte unice, fiind vorba de un examen tip grilă.

„Probabil au depus inițiativa cei care nu cunosc sistemul de învățământ. Examenele pentru directori se dau doar în limba română, peste tot. Este examen național, grilă, scris, și acestea se dau în limba română. Este un test unic la nivel național din 100 de întrebări, cu mare probabilitate nu cunosc procedura de examen. Dacă ceva nu este pe realitate…legea este clară în acest context, cei care au scris inițiativa nu cunosc cum se desfășoară concursurile pentru directori. Mă gândesc că asta a stat la bază, nu cred că acest lucru se va materializa întrucât în România nu există director de școală care să nu vorbească în limba română.” spune deputatul.

Elevi retrasi de la scoala pentru a invata intr-un sistem nerecunoscut in Romania

Fără implicare politică în concursul de directori de școli

Prin acest proiect de lege se caută și depolitizarea numirilor de directori de școli prin ”eliminarea oricăror consultări, avize sau acorduri din partea formațiunilor politice cu statut de partid politic, asociații sau uniuni”, conform news.ro.

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.1/2011 a Educaţiei Naţionale pornește de la premiza  că funcția managerială implică relații instituționale cu autorități iar astfel de relații necesită o bună cunoaștere a limbii române.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

Propunerea legislativă este semnată de parlamentarii PNL: Ardelean Ben-Oni, Bota Călin-Ioan, Burciu Cristina, Cazan Laurenţiu-Nicolae, Cozma Adrian-Felician, Cozmanciuc Corneliu-Mugurel, Făgărăşian Valentin-Ilie, Horga Maria-Gabriela, Moldovan Sorin-Dan, Morar Olivia-Diana, Muraru Iulian-Alexandru, Năcuţă Sorin, Roşca Mircea, Sighiartău Robert-Ionatan, Stănescu Vetuţa, Stângă George-Cătălin, Stoian Maria, Şişcu George, Ştirbu Gigel-Sorinel, Trăilă Cristina, Vecerdi Cristina-Agnes.

În plus, au semnat şi parlamentarii PSD Cristea Andi-Lucian, Cristescu Radu-Mihai, Ghiţă Daniel-Florin, Ţepeluş Laurenţiu-Cristinel, conform sursei citate.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...