Programul ”Rabla pentru electrocasnice 2020”, amânat în ultimele secunde. Mii de români, extrem de dezamăgiți. Care este explicația

Andrei Cezar 15.12.2020, 14:42
Programul ”Rabla pentru electrocasnice 2020”, amânat în ultimele secunde. Mii de români, extrem de dezamăgiți. Care este explicația

Start eșuat pentru programul ”Rabla pentru electrocasnice 2020”. Deși oamenii care își doresc să schimbe vechile echipamente electrice și electronice de uz casnic au fost invitați să acceseze site-ul de inscriere în program începând cu ora 12.00, nu mică le-a fost mirarea când au constatat că de fapt acesta nu funcționează. După aproximativ 20 de minute, pe website-ul instituției AFM.ro a fost postat un mesaj prin care oficialii au anunțat că de fapt debutul programului se amână. Motivele invocate țin de securitate cibernetică.

Meteahna românească a lucrului bine făcut. Programul ”Rabla pentru electrocasnice” s-a amânat

UPDATE: În urma amânării programului ”Rabla pentru electrocasnice”, ministreul Mediului Apelor și Pădurilor, Mircea Fecehet, cere revocarea din funcție a președintelui Administrației Fondului pentru Mediu, în persoana lui Dan Cătălin Vatamanu. Ministrul Mircea Fechet cataloghează drept ”inadmisibilă” întreaga situație. Iată comunicatul oficial:

”Având în vedere anunțul recent al Administrației Fondului pentru Mediu privind amânarea demarării Programului Rabla pentru Electrocasnice, ministrul Mircea FECHET a transmis premierului României propunerea de revocare din funcție a președintelui AFM, Dan – Cătălin VATAMANU.

“Este inadmisibil ca un program atât așteptat de cetățeni, la care s-a lucrat atât de mult timp, să nu poată funcționa, deși avea toate premisele să o facă! În ultima lună am primit asigurări constante, inclusiv ieri, că nu există probleme tehnice care ar putea împiedica demararea programului. În opinia mea, o astfel de atitudine este imposibil de tolerat: să anunți populația cu câteva minute înainte de startul programului că sistemul nu este apt pentru preluarea și înregistrarea solicitărilor celor care aplică pentru vouchere electronice, indiferent de motiv. Rabla Electrocasnice este un program care anul acesta are un buget dublu față de cel din 2018 și o listă de echipamente cu mult extinsă față de edițiile anterioare. Un astfel de program, gândit la scară atât de largă și cu finanțare pentru cel puțin 100.000 de români, nu poate fi împiedicat de cei care și-au asumat un sistem electronic de emitere a voucherelor și care astăzi este nefuncțional. Mai mult, Administrația Fondului pentru Mediu ne-a informat că sistemul este pregătit oricând pentru începerea programului. Am transmis către premierul României cererea de revocare din funcție a președintelui AFM. Între timp, aștept ca AFM să-mi comunice urgent termenul la care Rabla Electrocasnice poate începe”, a subliniat ministrul Mircea FECHET.

Știrea inițială:

Românii au așteptat cu nerăbdare startul programului Rabla pentru electrocasnice”, în speranța că își vor putea achiziționa aparatură de ultimă generație la preț redus. Însă din păcate așteptarea lor a fost în zadar, cel puțin până acum.

După aproape 20 de minute în care pe adresa web a programului era afișat mesajul ”Acest site nu poate fi accesat”, un alt mesaj, de această dată de la oficialii Ministerului Mediului a apărut pe pagina Administrației Fondului pentru Mediu, cea pe care se pot înscrie oamenii în program. Românii au aflat, astfel, cu stupoare că data de începere a programului s-a amânat din cauza riscului de ”fraudare a procesului”.

”Modificare dată începere program Rabla pentru Electrocasnice
Din cauza contextului general de instabilitate a securității cibernetice, a unor suspiciuni privind siguranța informatică a aplicației și a încercărilor anterioare de fraudare a procesului de înscriere prin clonarea unor informații specifice programului Rabla pentru Electrocasnice, Administraţia Fondului pentru Mediu anunță amânarea deschiderii sesiunii de înscriere a persoanelor fizice în vederea implementării unor măsuri de siguranță suplimentare pentru Programul național de înlocuire a echipamentelor electrice și electronice uzate cu unele mai performante din punct de vedere energetic, până la o dată ce va fi comunicată ulterior.
Ne cerem scuze pentru disfuncționalitățile apărute și vă asigurăm că AFM va depune diligențele necesare pentru defășurarea în bune condiții a programului.”, se arată înn comunicatul de pe pagina AFM.ro.

Aplicatia de pe siteul AFM, in care se pot inscrie oamenii, nefunctionala
Aplicatia de pe siteul AFM, in care se pot inscrie oamenii, nefunctionala

Programul, anunțat cu surle și trâmbițe de ministrul Mediului

La sfârșitul lunii noiembrie, ministrul Mediului, Mircea Fechet, anunța că prograul ”Rabla pentru Electrocasnice 2020” are un buget dublu față de cel din 2018.

Mircea Fechet, ministrul Mediului Apelor și Pădurilor: ”Am introdus, față de anii trecuți, patru categorii noi de produse, respectiv: aspiratoare, uscătoare de rufe și marele element de noutate este că, în acest an, vom veni în sprijinul românilor care lucrează de la domiciliu și în sprijinul copiilor care beneficiază de școală online. Vom finanța tablete și laptopuri pentru a ne asigura că și noi, cei de la Ministerul Mediului, contribuim, pe lângă ceea ce facem prin diminuarea facturilor de curent electric, și la digitalizarea și eficientizarea modului în care copiii noștri învață.”, a mai precizat Mircea Fechet.”

Prin intermediul programului, românii își vor putea achiziționa echipamente electrocasnice pe baza unui vocuher primit de pe site-ul AFM.ro, pe care îl vor obține în urma completării datelor necesare, cu eficienţă energetică clasa A++ şi A+++, astfel:

  • 300 de lei pentru maşini de spălat rufe cu eficienţă energetică cel puţin A++;
  • câte 400 de lei pentru maşini de spălat vase cu eficienţă energetică cel puţin A++; aparate de aer condiţionat, inclusiv aparate de aer condiţionat portabile, cu eficienţă energetică la răcire cel puţin A++; pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare cu eficienţă energetică cel puţin A++; pentru televizoare cu eficienţă energetică cel puţin A șipentru uscătoare de rufe cu eficienţă energetică cel puţin A++;
  • 200 de lei pentru aspiratoare cu un consum de energie mai mic de 43 kWh/an;
  • 500 de lei pentru laptopuri;
  • 300 de lei pentru tablete.

Până la momentul redactării știrii, oficialii Ministerului Mediului Apelor și Pădurilor nu au comunicat o dată de la care s-ar putea relua înscrierile în program.

Mesajul oficialilor AFM despre situatia programului ”Rabla pentru electrocasnice”
Mesajul oficialilor AFM despre situatia programului ”Rabla pentru electrocasnice”
Urmăriți Impact.ro și pe