Modul în care poți obține vouchere de până la 400 de lei pentru a cumpăra electrocasnice. La ce oră se dă drumul programul „Rabla pentru electrocasnice” astăzi

Cristian Cojocaru 15.12.2020, 12:29
Modul în care poți obține vouchere de până la 400 de lei pentru a cumpăra electrocasnice. La ce oră se dă drumul programul „Rabla pentru electrocasnice” astăzi

Programul „Rabla pentru electrocasnice”. Românii pot beneficia iarăși de încă un program ”Rabla”. De această dată, programul include electrocasnicele vechi, astfel că, poți obține vouchere de până la 400 de lei cu care poți ulterior cumpăra altele noi.

Programul „Rabla pentru electrocasnice”. Poți obține vouchere de până la 400 de lei

UPDATE: Programul ”Rabla pentru electrocasnice” a fost amânat până la o dată ulterioară, potrivit comunicatului din partea Administrației Fondului de Mediu.

”Din cauza contextului general de instabilitate a securității cibernetice, a unor suspiciuni privind siguranța informatică a aplicației și a încercărilor anterioare de fraudare a procesului de înscriere prin clonarea unor informații specifice programului Rabla pentru Electrocasnice, Administraţia Fondului pentru Mediu anunță amânarea deschiderii sesiunii de înscriere a persoanelor fizice în vederea implementării unor măsuri de siguranță suplimentare pentru Programul național de înlocuire a echipamentelor electrice și electronice uzate cu unele mai performante din punct de vedere energetic, până la o dată ce va fi comunicată ulterior.

Ne cerem scuze pentru disfuncționalitățile apărute și vă asigurăm că AFM va depune diligențele necesare pentru desfășurarea în bune condiții a programului”, se arată în comunicat.

Astăzi se demarează programul ”rabla pentru electrocasnice” pentru persoane fizice. Potrivit Administrației Fondului pentru Mediu, programul va începe la orele 12:00, iar românii se pot înscrie în program prin intermediul unei aplicații. Astfel, dacă ai electrocasnice vechi pe care dorești să le înlocuiești cu altele noi, te poți înscrie pe site-ul AFM, pe adresa www.afm.ro, în secțiunea ”programe de finanțare”.

Potrivit regulamnentului programului, poți obține vouchere de până la 400 de lei. Astfel, pentru achiziționarea de echipamente electrice și electronice de uz casnic cu eficiență energetică clasa A++ și A+++, beneficiezi de vouchere în valoare de 300 de lei pentru mașini de spălat rufe. Se acordă un voucher de 400 de lei pentru o nouă mașină de spălat vase, sau pentru un aparat de aer condiționat, fie și unul portabil. La categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice, congelatoare, se acordă un voucher tot de 400 de lei, la fel și pentru televizoare și uscătoare de rufe. Pentru aspiratoarele cu consum de energie mai mic de 43kw/an, se acordă un voucher de 200 de lei.

La categoria electronice, intră laptopurile și tabletele, pentru care se oferă un voucher de 500 de lei, respectiv 300 de lei.

Astăzi se demarează programul ”rabla pentru electrocasnice” pentru persoane fizice
Astăzi se demarează programul ”rabla pentru electrocasnice” pentru persoane fizice

Lista persoanelor fizice aprobate

După ce listele persoanelor fizice aprobate au fost publicate pe site-ul celor de la AFM, solicitanții au 15 zile la dispozițoe pentru a emerge la unul dintre comercianții care intră în program și doresc să își cumpere noile produse.

„Deoarece Programul a prezentat un mare interes pentru români – pot să zic că de la anunţul de lansare în dezbatere publică a ghidului nu a existat zi să nu avem solicitări telefonice şi scrise din partea publicului, am alocat, în acest an, un buget total de 40 de milioane de lei. Acest buget, dublu faţă de anul 2018, va permite utilarea caselor a cel puţin 100.000 de români cu aparate electrocasnice de ultimă generaţie care vor respecta mediul şi care vor reduce factura de plată pentru curentul electric.

Îi invit pe toţi cei interesaţi să se înscrie mâine, de la ora 12.00, pe site-ul AFM, pentru a obţine voucherele electronice, întreg procesul fiind online, foarte rapid şi sigur. Aplicaţia va emite un voucher electronic, cu o valabilitate de 15 zile, iar cu acesta, orice român se va duce la un comerciant autorizat în program, va lăsa aparatul vechi pe care vrea să-l înlocuiască şi va achiziţiona aparatul nou pe care şi-l doreşte”, a declarat ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet.

La fel și ca în acest an, anul trecut s-au alocat 40 de milioane de lei pentru programul ”Rabla pentru electrocasnice”. Potrivit datelor oficiale, în 2019 au fost aprobate 49.118 cereri pentru 89.193 de vouchere și au fost scoase din folosință aproximativ 60.000 de electrocasnice vechi, ne arată realitatea.net.

Urmăriți Impact.ro și pe