Programul ”Rabla pentru electrocasnice 2020” revine din 15 decembrie. Cum scapi de frigiderul și de televizorul vechi și cât timp sunt valabile voucherele, pentru noile achiziții

Andrei Cezar 26.11.2020, 18:36

Românii vor putea renunța la electrocasnicele vechi, pentru a-și achiziționa unele noi, prin programul ”Rabla pentru electrocasnice 2020”, care va demara începând cu data de 15 decembrie, a anunțat joi, într-o conferință de presă, ministrul Mediului Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet. Banii pe care îi poți primi de la stat reprezintă maxim 50% din valoarea unui produs, iar bugetul pentru acest program va fi de 40 de milioane de lei. Iată care sunt produsele pe care le poți cumpăra prin ”Rabla pentru electrocasnice” și la ce valoare se ridică voucherele pentru fiecare produs în parte.

Revine programul ”Rabla pentru electrocasnice”

Potrivit minstrului Mediului, Mircea Fechet, astăzi a fost publicat în Monitorul Oficial ghidul de finanțare a acestui program, iar în perioada următoare comercianții se vor putea înscrie la acest proiect.

”Populația va putea să facă efectiv cumpărături prin programul rabla pentru electrocasnice, începând cu data de 15 decembrie a acestui an. Fiecare român poate beneficia de achiziționarea a 9 categorii de produse. Avem un buget total de 40 de milioane de lei,  dublu față de cel pe care l-am alocat atunci când a demarat acest program în anul 2018”, a transmis ministrul Mircea Fechet.

Potrivit demnitarului, anul acesta aproximativ 100.000 de români își vor putea cumpăra electrocasnice noi prin intermediul programului.

Ce electrocasnice sunt incluse în program

Ministrul Mediului Apelor și pădurilor a precizat că anul acesta, spre deosebire  de anii anteriori, sunt incluse patru noi tipuri de produse.

”Am introdus, față de anii trecuți, patru categorii noi de produse, respectiv: aspiratoare, uscătoare de rufe și marele element de noutate este că, în acest an, vom veni în sprijinul românilor care lucrează de la domiciliu și în sprijinul copiilor care beneficiază de școală online. Vom finanța tablete și laptopuri pentru a ne asigura că și noi, cei de la Ministerul Mediului, contribuim, pe lângă ceea ce facem prin diminuarea facturilor de curent electric, și la digitalizarea și eficientizarea modului în care copiii noștri învață.”, a mai precizat Mircea Fechet.

Valoarea voucherelor se încadrează între 200 și 500 de lei

”În ceea ce privește valoarea fiecărui voucher, avem propusă suma de 500 de lei pentru laptopuri, 400 de lei pentru mașinile de spălat vase, aparate de aer condiționat, inclusiv cele portabile, frigidere sau combine frigorifice, televizoarele și uscătoarele de rufe. 300 de lei va fi valoarea voucherului pentru mașina de spălat rufe – am crescut cu 30% față de anii anteriori valoarea acestui voucher. De asemenea, tot 300 de lei va fi valoarea voucherului pentru achiziționarea unei tablete. Totodată, pentru achiziționarea de aspiratoare oferim un voucher de 200 de lei”, a mai declarat demnitarul.

Pentru a participa la program, fiecare persoană va trebui să intre pe site-ul Administrației Fondului pentru mediu (AFM.ro), unde își va introduce datele personale și categoria de echipament pentru care își dorește să beneficieze de voucher. Ulterior, va fi emis un voucher electronic ce va putea fi folosit atât fizic în magazine, cât și online. Important de menționat este faptul că unei singure persoane îi va putea fi acordat un singur tichet pentru fiecare categorie de produs în parte. 

Rabla pentru electrocasnice 2020
Rabla pentru electrocasnice 2020

Valabilitatea unui voucher este de 15 zile de la data în care a fost emis

Practic, după ce l-ai primit, în maximum 15 zile, poți da în schimbul produsului nou, un aparat electrocasnic vechi. În caz contrar, suma aferentă voucherului va fi redistribuită unui alt doritor. 

Cât timp va dura procesul de decontare a voucherelor 

Potrivit ministrului Mircea Fechet, dacă în anii trecuți ”procesarea dosarelor de finanțare se făcea exclusiv manual”, operațiuni care duceau la întârzierea decontării către comercianți a sumelor aferente tichetelor, anul acesta întregul proces va fi digitalizat.

”Am solicitat colegilor ca întregul proces de emitere a voucherelor, dar mai ales de validare a acestora în vederea decontării lor de către comercianți, să fie un proces digital, automatizat, un proces care să se întâmple în timp real, să nu pățim ca în anii trecuți ca un comerciant să aibă de suferit pentru că au trecut săptămâni sau luni de zile și nu au beneficiat de sumele aferente programului”, a mai precizat ministrul. 

”Rabla pentru electrocasnice” se adresează exclusiv persoanelor fizice, iar marii retaileri se pregătesc deja pentru startul noului program

”Anul trecut am avut rezultate extraordinar de bune în programul ”Rabla”, organizat de AFM. Ne bucurăm că și anul acesta se va da startul acestui program. Cele mai multe electrocasnice alese de clienți au fos aparatele frigorifice și mașinile de spălat.”, a precizat Daniel Apostol, directorul uni magazin de profil. 

Cum returnezi produsul vechi

Dacă te întrebi cum vei proceda cu returnarea produsului uzat, reprezentantul magazinului explică: ”În momentul în care un client plasează comanda de acasă și optează varianta predării recipientului vechi, în momentul în care se livrează echipamentul nou, se preia cel vechi gratuit”.

Daniel Apostol a a precizat faptul că toate produsele care intră în categoriile menționate în program, indiferent dacă sunt sau nu reduse la raft, vor beneficia de discount-ul aferent voucherului. 

Unii clienți se gândesc deja ce vor achiziționa

Clientă: ”Aș avea nevoie pentru nepoți de două tablete și un laptop, pentru că acum fac școală online și le-ar fi foarte utile în această perioadă. Este foarte bun acest program”. Potrivit datelor furnizate de Ministerul Mediului, în 2019 au fost scoase din uz peste 60 de mii de echipamente.

Rabla pentru electrocasnice 2020
Rabla pentru electrocasnice 2020
Urmăriți Impact.ro și pe