Programul Prima casă: i se schimbă numele și condițiile. Cum îți vei lua prima locuință cu bani de la stat

Stefan Daniel 23.08.2019, 11:20
Programul Prima casă: i se schimbă numele și condițiile. Cum îți vei lua prima locuință cu bani de la stat

Programul Prima casă suferă câteva modificări din partea Guvernului. Va avea alt nume și sunt modificate unele condiții prin care îți vei putea achiziționa prima locuință. În principiu, condițiile se vor înăspri, astfel că nu va mai putea beneficia oricine de acest program. Totuși, noua reglementare va da ocazia achiziției primei locuințe doar acelora care chiar au nevoie de una și care chiar nu își permit doar din veniturile proprii. Vezi în rândurile următoare ce se va schimba.

Programul Prima casă: cum se va numi și ce venituri trebuie să ai ca să poți lua casă nouă pe banii statului

Programul Prima casă: i se schimbă numele și condițiile. Cum îți vei lua prima locuință cu bani de la stat
Printre altele, se schimbă și numele programului Prima casă

Anumite modificări și completări la actuala lege au fost anunțate încă din luna mai a acestui an. Prima casă nu se va mai numi astfel, ci va căpăta denumirea O familie, ocasă. Nu de alta, dar, cu toate că era o condiție de bază de eligibilitate, pentru mulți dintre cei care s-au folosit de program, nu prea a fost prima locuință.

În plus, aveau și venituri suficient de mari cât să și-o ia fără finanțare de la stat. Noul nume ar trebui să clarifice puțin lucrurile.

În ceea ce privește veniturile nete lunare, ca o condiție de eligibilitate, la data solicitării creditului garantat, ale fiecărui beneficiar individual sau ale beneficiarului împreună cu soțul sau soția, după caz, nu trebuie să depășească 4.500 lei.

Pentru familiile cu copii, la data solicitării creditului garantat veniturile nete lunare ale familiei nu pot depăși valoarea de 7.000 lei.

Programul Prima casă/O familie, o casă: alte condiții

Programul Prima casă: i se schimbă numele și condițiile. Cum îți vei lua prima locuință cu bani de la stat
Condițiile programului Prima casă devin mai complicate pentru românii cu venituri mari care vor să profite de finanțarea de la stat

Pe durata contractului de credit obținut prin acest program, beneficiarii nu trebuie să dobândească individual sau împreună cu familia o cotă de peste jumătate inclusiv dintr-o altă locuință situată în mediul urban, cu excepția celor dobândite prin moștenire.

Dacă survine o modificare în acest sens după acordarea creditului în cadrul programului, în termen de 12 luni de la apariția acestei situații trebuie beneficiarii vor fi puți să decidă asupra deținerii locuinței: cea din program sau altă locuință.

De asemenea, trebuie să notifice această decizie Finanțatorului și Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii sau Fondului Român de Contragarantare, cu prezentarea documentelor care atestă înstrăinarea.

Nu în ultimul rând, se menține avansul minim de 5% din prețul de achiziție al locuinței. Prețul de achiziție a locuinței este de maximum 70.000 EUR echivalent lei la cursul BNR valabil la data încheierii contractului de vânzare-cumpãrare, iar valoarea finanțãrii garantate este de maximum 66.500 EUR echivalent lei.

Vezi aici mai multe detalii, în documentul oficial.

Urmăriți Impact.ro și pe