Programul Rabla Plus, suplimentat cu 20 de milioane de lei. Cu ce noutăți vine anul acesta

Stefan Daniel 22.08.2019, 13:04
Programul Rabla Plus, suplimentat cu 20 de milioane de lei. Cu ce noutăți vine anul acesta

Programul Rabla Plus a fost suplimentat cu 20 de milioane de lei și de data asta vine cu câteva noutăți benefice pentru mai mulți români. Pe lângă banii pentru mașini electrice, Ministerul Mediului mai vine cu două beneficii pe care le voi expune mai pe larg în rândurile următoare. De asemenea, sunt vești bune și pentru cei care încă mai așteaptă restituirea taxelor speciale pe autovehicule și mult detestatul timbru de mediu.

Programul Rabla Plus pentru persoane juridice a fost suplimentat

Programul Rabla Plus, suplimentat cu 20 de milioane de lei. Cu ce noutăți vine anul acesta
Companiile au o nouă șansă de a lua mașini electrice cu reducere de la stat

Guvernul a aprobat miercuri, 21 august, propunerea Ministerului Mediului de rectificare a bugetului Fondului de Mediu. Asta înseamnă că au fost acceptate câteva suplimentări cu milioane de lei pentru proiectele pe care ministerul le-a demarat și care au ca scop îmbunătățirea calității aerului și rezolvarea unei probleme tot mai stringente în România – cea a deșeurilor.

Să începem cu suplimentarea fondului pentru programul Rabla Plus. După succesul pe care l-a avut în cazul persoanelor fizice, dar și al celor juridice, ministerul a cerut să se mai dea o șansă financiară companiilor care au nevoie de înnoirea parcului auto cu autoturisme ecologice. Suplimentul este de 20 de milioane de lei.

„Este, de departe, cel mai bun an pentru acest program! Dacă luna trecută am suplimentat suma pentru persoane fizice cu 15 milioane lei, fiind prima dată în istoria programului când bugetul se epuizează, iată că același lucru s-a întâmplat și în cazul persoanelor juridice. Mă bucur sincer că politica noastră de stimulare a eco-mobilității dă rezultate”, a declarat ministrul Mediului.

La „pachet” cu Rabla Plus, Ministerul Mediului mai aduce două noutăți

Programul Rabla Plus, suplimentat cu 20 de milioane de lei. Cu ce noutăți vine anul acesta
Ministerul Mediului a demarat și un program pentru eradicarea deșeurilor

De această dată, o noutate este Programul multianual de finanţare a investiţiilor pentru modernizarea, reabilitarea, retehnologizarea şi extinderea sau înfiinţarea sistemelor de alimentare centralizată cu energie termică a localităţilor – adică programul Termoficare. Au fost alocate 400 de milioane de lei și este un program care demarează de acum, din 2019, și este programat să se deruleze până în 2027.

A doua noutate este lansarea programului de finanțare a proiectelor de investiții în instalații de tratare și reciclare a deșeurilor, realizate de către operatori economici, în vederea punerii în aplicare, de urgență, a obiectivelor cuprinse în Planul Național de Gestionare a Deșeurilor. Pentru acesta, au fost rezervate 180 de milioane de lei.

„Este vorba despre proiectul meu de suflet, acela de a porni, cu adevărat, motoarele industriei de reciclare, la noi în țară, pentru a transforma România dintr-o societate a risipei într-una a reciclării. Astăzi am alocat fondurile necesare pentru viitorul program de finanțare a proiectelor de investiții în instalații de tratare și reciclare a deșeurilor. Mai multe detalii despre acest nou program veți afla foarte curând.”

Restituirea taxelor speciale, de poluare și timbrul de mediu

Nu în ultimul rând, au fost alocate fonduri și pentru restituirea taxei speciale pentru autoturisme și autovehicule, a taxei pe poluare pentru autovehicule, a taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule și a timbrului de mediu pentru autovehicule, în valoare de 135 milioane lei.

„Românii care au plătit aceste taxe nu au nicio vină că ele nu au fost făcute cum trebuie de la bun început și chiar dacă nu am participat la elaborarea niciuneia dintre variante, sunt hotărâtă ca toți cei vizați să-și primească banii înapoi, până la ultimul leu.”

Urmăriți Impact.ro și pe