Programul Prima Casă 2020. Ce schimbări apar pentru români anul acesta

Redacția IMPACT 31.01.2020, 14:41
Programul Prima Casă 2020. Ce schimbări apar pentru români anul acesta

Implementarea Programului Prima Casa va continua și în 2020, iar Ministerul Finanțelor Publice a anunțat că proiectul va avea alocat un plafon de garanții de 2 miliarde de lei. Dar ce schimbări intervin anul acesta, în cadrul programului?

Cu ce vine nou pentru români Programul Prima Casă, în 2020

Deși Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu a contestat de mai multe ori în spațiul public eficiența programului Prima Casă, acest proiect se va derula și în anul 2020. Astfel, printr-o hotărâre de Guvern, programul a primit o finanțare care se ridică la 2 miliarde de lei, aceeași sumă cu cea de anul trecut,  potrivit informațiilor furnizate pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice.

Florin Cîțu spune că va continua programul Prima Casă. Foto: Inquam Photos
Florin Cîțu spune că va continua programul Prima Casă. Foto: Inquam Photos

Conform notei de fundamentare a proiectului de act normativ, de la lansarea Programului în anul 2009 până la finele lunii octombrie 2019, au fost acordate 250.673 garanţii în valoare totală de 21,6 miliarde de lei.

În anul 2020, comisionul de analiză care va fi utilizat pentru programul Prima Casa va fi de 0,15% pe an din valoarea promisiunii de garantare emise de Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM).

Programul Prima Casă face parte dintr-un plan guvernamental ce facilitează accesul românilor la cumpărarea sau construirea unei locuințe, prin intermediul unor credite garantate de stat, într-o anumită proporție. Programul a intrat în vigoare prima dată în anul 2009 pentru a stopa căderea pieței imobiliare și pentru menține un nivel de creditare în contextul recesiunii economice, izbucnită la nivel global. De la lansarea programului în anul 2009 şi până la finalul lunii iulie 2019 au fost acordate 279.179 de garanţii şi promisiuni de garantare, cu o valoare de totală de 24,9 miliarde de lei, potrivit zf.ro.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

În 2019, la cererea Băncii Naționale a României, Ministerul Finanțelor a hotărât să transforme Programul Prima Casă într-un poriect de natură socială, accesibil doar celor cu venituri de până la 4.500 de lei, ținând cont de faptul că până acum au beneficiat de acesta și persoane care aveau posibilitatea de a accesa fără probleme un credit standard, transmite Digi24.

Proiectul care urmează să se redenumească în programul guvernamental „O casă, O familie” a fost prezentat în august de Ministerul Finanțelor de atunci, dar nu a mai fost adoptat de Guvern.

Urmăriți Impact.ro și pe