Ministrul Finanțelor, anunț devastator: „Vom elimina 2150 de posturi”. Ce se întâmplă la ANAF

Florin Cîțu: „Aparatul ANAF şi cu informatizarea nu o să mai am nevoie de aşa mult personal” Foto. Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu a anunțat ieri seară că intenționează să restructureze aproape complet sistemul Agenției Naționale de Administrare fiscală (ANAF), până la jumătatea acestui an. Dar ce presupune acest lucru?

ANAF va elimina în 2020 peste 2.100 de posturi

Ca parte procedurii de reorganizare a întregului sistem ANAF, aproximativ 2.150 de posturi urmează să fie eliminate, potrivit spuselor Ministrului Finanțelor. Dintre acestea, 150 de posturi.

„Reorganizarea ANAF înseamnă de asemenea eliminarea a 150 de posturi de conducere şi aproape 2.000 de posturi din structura ANAF. Înseamnă Antifrauda care trece sub Inspecţia Fiscală, deci trei vicepreşedinţi în loc de patru, şi rămân discuţiile despre Vamă, unde şi acolo vor fi schimbări. Discutăm soluţia optimă şi acolo, dar deja am început.
Pe de o parte vreau să fac economii, pentru că aparatul ANAF şi cu informatizarea nu o să mai am nevoie de aşa mult personal. Dacă nu mergeam în CSAT (informatizarea) dura cel puţin un an de zile. Aşa mi se spune tot timpul, aşa durează de ani de zile. Eu vreau până la jumătatea anului”, a precizat ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, la Realitatea Plus, potrivit Mediafax.

Ministrul liberal a mai adăugat că un pas important constă în legarea caselor de marcat la sistemul ANAF.

ANAF va traversa un amplu proces de reorganizare care se dorește a fi finalizat până la jumătatea lui 2020. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

ANAF va traversa un amplu proces de reorganizare care se dorește a fi finalizat până la jumătatea lui 2020. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

“Am făcut tot sistemul privat să cumpere case de marcat, sofisticate, cu TVA şi tot felul de lucruri, la toate companiile, dar ANAF-ul nu are sistemul gata. A trebuit să prorog intrarea în vigoare ca să nu dau amenzi. Mi se tot spune de termenele legale şi din cauza asta trebuie să mergem în CSAT”, a afirmat Cîţu.

Florin Cîțu a spus că veniturile bugetare nu sunt supraestimate în bugetul pentru anul 2020, ci că bugetul este unul conservator. Totodată, ministrul a mai adăgat că România este „ruşinea Europei” în ceea ce priveşte colectarea la buget şi a reiterat că evaziunea fiscală este o problemă de securitate naţională. Desemnarea evaziunii fiscale ca problemă de securitate naţională ar urma să fie făcută pentru a avea o procedură mult mai simplă de achiziţie publică pentru procesul de informatizare, potrivit aceleiași surse.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI