Programul Noua Casă 2023. Anunțul ministrului Finanțelor pentru cei aflați în căutarea unei locuințe

Stan Filon, Ana Chivu 13.01.2023, 16:41
Programul Noua Casă 2023. Anunțul ministrului Finanțelor pentru cei aflați în căutarea unei locuințe

Vin vești bune pentru tinerii care doresc să-și achiziționeze o locuință în rate, după ce Ministerul Finanţelor a anunțat că programul Noua Casă continuă şi în 2023, pentru al 15-lea an consecutiv. Pentru anul în curs, plafonul de garanţii se ridică la 1,5 miliarde de lei, scrie News.ro.

Programul Noua Casă continuă și în 2023

„Pentru al cincisprezecelea an consecutiv, Ministerul Finanţelor facilitează achiziţia unei locuinţe, alocând un plafon considerabil pentru garantarea creditelor imobiliare în cadrul acestui Program, respectiv 1,5 miliarde de lei.

Propunerea de alocare de plafon pentru anul 2023 se bazează pe analiza comportamentului băncilor şi beneficiarilor în anul 2022 şi pe tendinţele pieţei imobiliare şi a creditelor ipotecare previzionate pentru anul 2023”, anunţă ministerul.

Programul Noua Casa 2023. Anuntul ministrului Finantelor pentru cei aflati in cautarea unei locuinte
Programul Noua Casa 2023. Anuntul ministrului Finantelor pentru cei aflati in cautarea unei locuinte

Câți bani puteți obține pentru cumpărarea unei locuințe

Trebuie menționat faptul că finanţarea prin programul Noua Casă se acordă în lei, pentru achiziţia unei singure locuinţe, iar valoarea maximă a creditului care poate fi accesat este de 66.500 euro – pentru locuinţe al căror preţ este de maximum 70.000 euro, avansul solicitat fiind de 5% şi 119.000 euro – pentru locuinţe al căror preţ este de maximum 140.000 euro, în acest caz avansul solicitat fiind de 15%.

În nota de fundamentare a proiectului de act normativ se precizează că anul 2022 a fost unul atipic din perspectiva tranzacţiilor imobiliare finanţate prin credite ipotecare, din cauza războiului de la graniță, dar și inflației și a incertitudinii economice. Se așteaptă ca în anul 2023 tranzacţiile din zona imobiliară să fie influenţate de mai mulţi factori. Se preconizează că situația geopolitică se va stabiliza, la fel ca inflația, iar în aceste condiții volumul tranzacţiilor finanţate prin credite ipotecare să crească.

Programul guvernamental a fost lansat în anul 2009 și a înregistrat un real succes, adunând până în prezent 330.875 de garanţii şi promisiuni de garantare.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...