Programul de muncă, redus la patru zile pe săptămână. Se poate şi în România

Nicu Stan 16.01.2022, 13:09
Programul de muncă, redus la patru zile pe săptămână. Se poate şi în România

Programul de muncă ar putea fi redus la patru zile pe săptămână, cu aplicare și în țara noastră. Săptămâna de lucru redusă la doar 4 zile aduce o productivitate mai mare, dar și angajați mult mai fericiți. Aceasta este concluzia mai multor companii străine, dar și din țara noastră, care au aplicat programul flexibil sub formă de experiment.

Programul de muncă ar putea fi redus la 4 zile pe săptămână în România. Ce experimente de succes au avut loc

În urmă cu trei ani, o filială a unei mari companii IT din Japonia a redus săptămâna de muncă la 4 zile pentru cei 2.300 de angajați. Rezultatele au fost uimitoare, au indicat că productivitatea a fost mai mare cu 40%. Un astfel de experiment a fost implementat în 2021 și la o agenție de comunicare din București.

„Am ales să avem fiecare dintre noi la dispoziție, că nu toți am și reușit să beneficem de această idee, o săptămână de 4 zile, una de 5 zile, astfel încât agenția să fie deschisă 5 zile pe săptămână și fiecare din noi să experimenteze să își organizeze munca pe 4 zile. Productivitatea am simțit că a rămas la fel și asta e un lucru bun, că riscul era să scadă”, a declarat Irina Ciocan Stănescu, manager agenție de comunicare.

Angajatii care muncesc 4 zile pe saptamana sunt mult mai fericiti
Angajatii care muncesc 4 zile pe saptamana sunt mult mai fericiti

Programul experimental săptâmâna de lucru de 4 zile continuă și în acest an

Astfel, compania a hotărât să introducă acest program de muncă de 4 zile pe săptămână și anul acesta.

„Avem în calcul tot o variantă hibrid, credem că funcționeză și vrem să ne uitam mai atent la motivele pentru care unii colegi nu au reușit să beneficeze de program”, a mai declarat Irina Ciocan Stănescu.

Ce țări au introdus săptămâna de muncă de 4 zile

„Au mai fost făcute astfel de experimente tot așa la nivel punctual, în principiu la companiile ce au o cultură mai relaxată: în agențiile de publicitate, în companiile de IT. Dacă ne uităm la acești 4 indicatori: la nevoia anagajaților de flexibilitate, la riscul de bournout din ultima vreme și la numărul de zile de concedii scăzute pe care le avem, dar și al numărul de zile libere legale libere, săptămâna de muncă de 4 zile este o idee foarte bună din punct de vedere al angajaților”, a spus și Raluca Dumitra,  specialist HR.

Țări cum sunt Spania, Scoția și Islanda au introdus săptămâna de muncă de 4 zile ca un program pilot la nivel național.

Urmăriți Impact.ro și pe