Programul Casa Verde Fotovoltaice are noi reguli importante. Beneficiarii pot obține o finanțare de 20.000 de lei din partea statului

Elena Avramescu 08.02.2023, 10:02
Programul Casa Verde Fotovoltaice are noi reguli importante. Beneficiarii pot obține o finanțare de 20.000 de lei din partea statului

În scurt timp, Guvernul are în pla un set de reguli noi pentru programul Casa Verde Fotovoltaice prin care beneficiarii pot obține o finanțare de 20.000 de lei de la stat. Se pare că există fonduri suficiente de până la 3 miliarde de lei iar în jur de aproximativ 150.000 de gospodării vor putea accesa acest program, conform premierului Nicolae Ciucă.

Reguli noi pentru doritorii programului Casa Verde Fotovoltaice

În plus, înscrierile vor fi însă mult mai accesibile decât până acum, după cum a declarat marți ministrul Mediului, Tanczos Barna, care a ținut să afirme că AFM va dezvolta o aplicație în care doritorii se pot înscrie foarte ușor.

„Obiectivul este să ajungem la 150.000 de gospodării. Am prevăzut un buget mult mai mare, 3 miliarde de lei. Sper în continuare să reușim să atragem și fonduri europene și să majorăm la rectificare bugetul în cursul verii. Pentru înscriere va fi nevoie de buletin și extras de funciar pe aceeași adresă, pe aceleași imobile și apoi adeverințe cu lipsa datoriilor la bugetul de stat și putem să semnăm finanțarea”, a declarat ministrul Mediului la Digi24.

Se pare că toți cei care doresc să se înscrie se vor adresa direct AFM prin intermediul aplicaţiei.

„Au nevoie doar de buletin, vor completa un chestionar foarte simplu, cinci, șase întrebări, în cadrul acelei aplicaţii informatice. Acele firme de instalatori vor fi acreditate de AFM, iar evaluarea propriu-zisă o vor face aceste firme”, a mai spus Neculaescu.

Schimbari in cadrul programului Casa Verde Fotovoltaice 2023
Programul Casa Verde Fotovoltaice

Imediat după înscrierea în aplicație, în termen de 90 de zile, vor primi pe mail numele mai multor companii acreditate să instaleze sisteme fotovoltatice și vor alege cu cine vor să lucreze.

„În momentul în care instalatorul va încărca în aplicaţie factura şi certificatul de racordare, care reprezintă un proces verbal de terminare a lucrării, Administraţia Fondului pentru Mediu va face plata într-un termen de 45-60 de zile”, a a adăugat șeful AFM.

În decursul lunii martie aplicația pentru înregistrarea solicitărilor va fi gata, moment în care ar trebuie să fie acreditate şi firmele care vor putea instala panourile. Reprezentanţii acestor companii nu au fost cooptate pentru a redacta ghidul cu noile măsuri şi spun că modificările nu vor face decât să crească preţul sistemelor.

„Ne uităm ce rată de dobânzi avem pe piaţa bancară şi toate aceste costuri se transpun în costul sistemului fotovoltaic. Nu vedem foarte mulţi jucători importanţi în piaţă ca să susţină financiar sute de sisteme pe care să le susţină din fonduri proprii, şi apoi să aştepte 60, 90 sau un termen nedefinit”, a spus și Dan Tudose, unul dintre instalatorii autorizați de AFM pentru instalarea panourilor fotovoltaice.

În plus, prin Planul Național Integrat în domeniul Energiei și Schimbărilor Climatice (PNIESC) pentru perioada 2021-2030, România își propune să ajungă la o capacitate instalată netă de 5,1 GWh de instalații cu panouri solare până la finalul acestui deceniu.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...