Imagini senzaționale cu ZEM, mașina electrică cu panouri solare, care absoarbe dioxidul de carbon

Anca Manolica 06.10.2022, 14:33
Imagini senzaționale cu ZEM, mașina electrică cu panouri solare, care absoarbe dioxidul de carbon

O echipă de la Universitatea Tehnică din Eindhoven, din Țările de Jos, a construit un prototip de autoturism electric, care nu numai că nu provoacă daune semnificative mediului înconjurător, dar absoarbe dioxidul de carbon din atmosferă direct în timpul în care rulează pe șosea. Autorii estimează că mașina va absorbi mai mult gaz decât se eliberează în timpul ciclului său de viață.

ZEM, mașina electrică cu panouri solare, care absoarbe dioxidul de carbon

Studenții olandezi au inventat o mașină cu emisii zero care captează carbonul pe măsură ce se deplasează. Unică în lume, aceasta a fost denumită ZEM, prescurtarea de la Zero Emission Mobility. Pentru a elimina inclusiv emisiile în timpul fabricării, echipa inventatoare a construit caroseria şi şasiul maşinii din plastic reciclat utilizând o imprimantă 3D.

„Această mașină a fost realizată cu scopul de a minimiza emisiile de CO2 în timpul fazei de fabricație, al fazei de viață și al fazei de sfârșit de viață”, a declarat Jens Lahaije, membru al echipei de la Universitatea de Tehnologie din Eindhoven care a creat vehiculul.

„Am implementat foarte multe tehnologii într-o singură maşină pentru a arăta ce putem face împreună”, a spus Louise de Laat, managerul echipei.

Cu un interior din piele artificială făcută din ananas, automobilul sportiv complet electric este alimentat de un pachet de baterii litiu-ion. Deși vehiculele electrice nu emit aproape deloc CO2 în comparație cu cele cu motor cu combustie, producția de celule de baterii este foarte poluantă. Prin urmare, este nevoie de zeci de mii de kilometri pentru ca vehiculele electrice să ajungă la „paritate de emisii de carbon” cu modelele comparabile alimentate cu combustibili fosili.

ZEM, mașina electrică ce absoarbe dioxidul de carbon
ZEM, mașina electrică ce absoarbe dioxidul de carbon

Cum va compensa mașina electrică poluarea

Automobilul ZEM (Zero Emission Mobility) al studenților își propune să compenseze această poluare cu ajutorul tehnologiei de captare a carbonului. Aceasta este dotată cu două filtre, montate în spatele fiecăreia dintre cele două roţi frontale, care pot capta până la 2 kg de CO2 pe o distanță de 30.000 km de condus, estimează echipa din Eindhoven.

Acestea trebuie curăţate după aproximativ 320 de kilometri, astfel că inventatorii au creat și o staţie de încărcare electrică unde dioxidul de carbon se poate extrage din filtre. Ulterior, dioxidul poate fi folosit în producţia de combustibil, cum ar fi hidrogenul sau depozitat în subteran pentru a menţine atmosfera curată.

Deși este o cantitate mică de CO2, fiind nevoie de cel puțin 12 mașini care parcurg 30.000 km fiecare pentru a absorbi aceeași cantitate ca un copac mediu într-un an, studenții speră să crească capacitatea filtrului în anii următori. Ei își imaginează un viitor în care filtrele vor putea fi golite la stațiile de încărcare.

Urmăriți Impact.ro și pe
Anca Manolica
Nume: Anca MANOLICĂ Studii: Marketing și Comunicare în Afaceri, ASE București Experiență profesională: Mi-am început activitatea profesională în marketing și comunicare în sport...