Prognoza meteo zilnică sâmbătă, 30 iulie 2022. Zonele în care va ploua torenţial

Dumitrică Roxana 30.07.2022, 06:30
Prognoza meteo zilnică sâmbătă, 30 iulie 2022. Zonele în care va ploua torenţial

Se anunţă un weekend cu ploi torențiale, vijelii și grindină. În jumătate de țară rămân însă valabile avertizări de caniculă.

Cum va fi vremea în weekend

Disconfortul termic va fi ridicat în cea mai mare parte a țării, indicele temperatură umezealăva depăși pe arii relativ extinse pragul critic de 80 de unități, cu precădere la câmpie, iar în sud și sud-est, local, va fi caniculă.

În special după orele prânzului instabilitatea atmosferică se va accentua treptat în majoritatea regiunilor și vor fi perioade cu averse ce vor avea și caracter torențial, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, rafale și de peste 70…80 km/h, pe alocuri vijelii puternice – cu precădere în vest și sud-vest, și căderi de grindină.  cantitățile de apă vor depăși local 25…30 l/mp și izolat 40…50 l/mp.

Excepție va face sud-estul teritoriului, unde astfel de manifestări vor fi pe arii restrânse și cu o probabilitate de apariție mai mare noaptea. Temperaturile maxime se vor încadra între 27 și 38 de grade, cu cele mai ridicate valori în sud-vestul Munteniei, iar cele minime vor fi cuprinse în general între 15 și 22 de grade.

Caniculă şi cod galben de vijelii și ploi torențiale

În Capitală,vremea va fi canicularã, iar disconfortul termic accentuat. Cerul va fi mai mult senin pânã spre orele serii, apoi va creşte probabilitatea pentru manifestãri de instabilitate atmosfericã , înnorãri temporar accentuate, averse, descãrcãri electrice şi intensificãri ale vântului. Temperatura maximã va  ajunge la 36 de grade.

Cum ne protejăm de caniculă

Temperaturile ridicate din zilele toride de vară pot afecta grav funcționarea organismului, având efecte negative atât asupra sănătății fizice, cât și asupra celei psihice. Cei mai vulnerabili la căldura sunt copiii și batrânii, însă, fără o îngrijire corespunzătoare, oricine poate suferi de pe urma caniculei.

Evitaţi, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11 – 18; Dacă aveţi aer condiţionat, reglaţi aparatul astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală. Dacă nu aveţi aer condiţionat în locuinţa, la locul de muncă, petreceţi 2-3 ore zilnic în spaţii care beneficiază de aer condiţionat.

Purtaţi pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise; Pe parcursul zilei faceţi duşuri călduţe, fără a vă şterge de apă. Beţi zilnic între 2 – 4 litri de lichide, fără a aştepta să apară senzaţia de sete.

 

Urmăriți Impact.ro și pe