Vremea se schimbă radical. Meteorologii au anunțat când scăpăm de caniculă

Ioana Bucur 04.07.2022, 08:54
Vremea se schimbă radical. Meteorologii au anunțat când scăpăm de caniculă

Vara și-a intrat în drepturi, țara noastră confruntându-se, la începutul lunii iulie, cu primul val de caniculă din acest an. România este sub cod portocaliu și cod galben ce vizează un val de căldură și disconfort termic ridicat, însă specialiștii de la Administrația Națională de Meteorologie au transmis că vremea se schimbă radical în următoarele zile. Meteorologii de la ANM au anunțat când scăpăm de caniculă.

Vremea se schimbă radical în următoarele zile

Luna iulie a debutat sub semnul temperaturilor caniculare. La finalul săptămânii trecute, specialiștii de la Administrația Națională de Meteorologie au emis o avertizare Cod galben vizând un val de căldură şi disconfort termic ridicat, valabilă duminică, luni şi marţi.

„În intervalul menţionat valul de căldură se va menţine în toate regiunile, iar disconfortul termic va fi ridicat în zonele de câmpie şi de podiş, unde indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. În general temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 şi 36 de grade, iar cele minime între 17 şi 20 de grade”, a transmis ANM.

Luni și marți este valabil un cod portocaliu ce anunță un val de căldură în intensificare și disconfort termic accentuat.

„În zilele de luni (4 iulie) şi marţi (05 iulie), în zonele joase din vestul şi nord-vestul ţării valul de căldură se va intensifica, iar temperaturile (diurne şi nocturne) se vor apropia de recordurile absolute ale perioadei. După-amiaza se vor înregistra frecvent valori de 36 – 38 de grade, iar noaptea nu vor coborî în general sub 18 – 22 de grade şi prin urmare disconfortul termic va fi accentuat”, au transmis meteorologii.

Codurile galben şi portocaliu de temperaturi extreme sunt valabile în Bucureşti şi în judeţele Alba, Argeş, Arad, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Brăila, Braşov, Buzău, Cluj, Călăraşi, Caraş-Severin, Constanţa, Dâmboviţa, Dolj, Gorj, Galaţi, Giurgiu, Hunedoara, Ialomiţa, Iaşi, Mehedinţi, Maramureş, Mureş, Olt, Prahova, Sibiu, Sălaj, Satu Mare, Tulcea, Timiş, Teleorman, Vâlcea, Vrancea şi Vaslui.

Vremea se schimbă radical. Meteorologii au anunțat când scăpăm de caniculă

„Sunt recorduri zilnice la nivelul temperaturilor maxime”

Există și vești bune, meteorologii anunțând și când scăpăm de caniculă. De miercuri, temperaturile vor scădea, joi putându-se simți o răcire accentuată a vremii. Valorile maxime nu vor mai trece de 31 de grade iar instabilitatea atmosferică va cuprinde mare parte din țară.

După valul de caniculă, săptămâna aceasta sunt anunţate ploi mai însemnate cantitativ decât normalul acestei perioade.

„Sunt recorduri zilnice la nivelul temperaturilor maxime sau al temperaturilor minime. În 29 iunie și până în prezent, de când am atenționat în ceea ce privește valul de căldură persistent și indicele de temperatură – umezeală, disconfortul a fost deosebit de ridicat.

În fiecare zi am atins recorduri ale valorilor de temperatură maxime zilnice.

În a doua jumătate a săptămânii o să consemnăm o scădere a valorilor de temperatură și mai ales fenomene de instabilitate atmosferică spre sfârșitul săptămânii „, a explicat Elena Mateescu, directorul ANM, conform Digi24.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...