Cod portocaliu de vremea rea în România. Unde lovesc grindina și vijeliile

Ana Anitoiu 27.07.2022, 12:31
Cod portocaliu de vremea rea în România. Unde lovesc grindina și vijeliile

Mai multe avertizări de Cod portocaliu și Cod galben de vreme rea și caniculă în România au fost emise de Administrația Națională de Meteorologie (ANM). Specialiștii au anunțat când și în ce zone ale țării vor lovi grindina și vijeliile.

Cod portocaliu de vreme rea. Zonele afectate

Conform ANM, miercuri, 27 iulie, între orele 14:00 și 22:00, jumătatea de sud a Moldovei, nordul și estul Munteniei și nordul Dobrogei sunt sub Cod portocaliu de ploi și vijelii. Județele afectate sunt: Mehedinți, Gorj, Vâlcea, Argeș, Dobrogea, Prahova, Buzău, Brăila, Tulcea, Ilfov, Vrancea, Galați, Vaslui și Bacău și o parte din Caraș-Severin, Hunedoara, Alba, Sibiu, Brașov și Covasna.

„Local în jumătatea de sud a Moldovei, nordul și estul Munteniei și nordul Dobrogei vor fi perioade cu averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii puternice (rafale de peste 80…90 km/h) și izolat grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși pe arii restrânse 25…35 l/mp”, a transmis ANM.

Totodată, joi, 28 iulie, în intervalul orar 03:00 – 22:00, va fi Cod galben de instabilitate atmosferică accentuată în nordul Olteniei și al Munteniei, Carpații Meridionali și de Curbură. Sunt așteptate ploi torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși pe arii restrânse 40…60 l/mp.

Cod portocaliu de vremea rea in Romania
Cod portocaliu de vremea rea in Romania, emis de ANM. Foto: unsplash.com

Cod galben de ploi

De asemenea, începând de miercuri, ora 12:00, și până vineri, 29 iulie, ora 02:00, va fi Cod galben de ploi în mai multe județe din țară: Mureș, Hunedoara, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, București, Călărași și Constanța, în jumătatea de vest din Suceava și Neamț și în cea mai mare parte din Caraș-Severin, Hunedoara, Alba, Sibiu, Brașov, Covasna.

„Local vor fi perioade cu instabilitate atmosferică temporar accentuată în după-amiaza și seara zilei de miercuri (27 iulie), îndeosebi în centrul, estul țării și la munte, apoi din a doua parte a nopții de miercuri spre joi (27/28 iulie) și în sud-vest și sud. Vor fi averse, descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat vijelii (viteze la rafală de peste 55…70 km/h) și grindină.

Pe alocuri cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp. În extremitatea de sud a teritoriului, astfel de fenomene se vor semnala cu precădere în după-amiaza zilei de joi (28 iulie) și în noaptea de joi spre vineri (28/29 iulie)”, au avertizat meteorologii.

Cod portocaliu și Cod galben de caniculă

ANM a emis pentru miercuri, 27 iulie, și o avertizare de Cod portocaliu de caniculă ce vizează Oltenia și Muntenia. În general, după-amiaza se vor înregistra temperaturi de 37 – 40 de grade Celsius, iar noaptea acestea nu vor coborî sub 20 – 22 de grade. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Meteorologii au emis o avertizare Cod galben de caniculă, pentru miercuri, 27 iulie, când valul de căldură se va menține în regiunile sudice și sud-estice și local în cele vestice, centrale și estice. Disconfortul termic va fi ridicat și ITU va depăși pragul critic de 80 de unități. În general, maximele vor fi între 33 și 37 de grade Celsius.

Un alt Cod galben de caniculă va fi valabil joi și vineri, 28 și 29 iulie, în vestul, nord-vestul și local în centrul și sudul țării. ITU va depăși pragul critic de 80 de unități, iar temperaturile maxime se vor situa între 32 și 37 de grade Celsius.

Meteorologii au atras atenția că sâmbătă, 30 iulie, disconfortul termic va fi ridicat în sud, centru și est, unde vremea va fi local caniculară. Însă, din cea de-a doua parte a zilei, instabilitatea atmosferică se va accentua mai întâi în vest și nord-vest, după care treptat și în restul teritoriului.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...