Prognoza meteo pentru ultimele zile din iunie: Cod galben de caniculă, vijelii, ploi torenţiale

Badea Violeta, Diana Dumitrache 28.06.2021, 12:40
Prognoza meteo pentru ultimele zile din iunie:  Cod galben de caniculă, vijelii, ploi torenţiale

Prognoza meteo pentru ultimele zile din iunie. Specialiștii Administrației Naționale de Meteorologie (ANM) au anunțat prognoza meteo pentru ultimele zile din iunie. Potrivit acestora, vom avea parte de caniculă și disconfort termic accentuat, dar și de vijelii, ploi torențiale și grindină.

Prognoza meteo pentru ultimele zile din iunie

Administrația Națională de Meteorologie a prezentat prognoza meteo pentru ultimele zile din luna iunie. Potrivit estimărilor meteorologilor, aerul sufocant rămâne pe teritoriul țării noastre și în perioada următoare. Specialiștii anunță două avertizări de Cod galben.

În anumite regiuni se va instala canicula, iar în 13 județe vom avea parte de instabilitate atmosferică. Canicula își va face simțită prezența între 29 și 30 iunie, în intervalul orar 12:00 și 22:00, în Crişana, Banat, Oltenia, Muntenia, vestul Maramureşului şi sud-vestul Transilvaniei.

”Disconfortul termic va fi accentuat, pe arii exinse indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi şi local va fi caniculă. Temperaturile maxime vor fi cuprinse, în general, între 33 şi 37 de grade, iar nopţile vor fi tropicale şi temperaturile minime se vor situa frecvent peste 20 de grade”, au precizat meteorologii.

Prognoza meteo pentru ultimele zile din iunie
Prognoza meteo pentru ultimele zile din iunie

Cod galben de caniculă, vijelii, ploi torenţiale

O altă alertă anunțată de meotologi precizează că luni, în intervalul orar 12:00 – 22:00, în nordul Munteniei, în sud-vestul Moldovei și în zona Carpaților Orientali și Meridionali vor fi perioade în care va ploua torențial și sunt anunțate descărcări electrice. De asemenea, specialiștii transmit că anumite zone vor fi lovite de grindină și vijelii.

Cantitățile de apă vor depăși 20…40 l/mp în intervale scurte de timp, iar în Transilvania, Oltenia, Dobrogea, sudul și estul Munteniei și restul Moldovei sunt anunțate manifestări de instabilitate atmosferică. În zilele de marți și miercuri, disconfortul termic va fi accentutat în Crișana, Banat, Oltenia, Muntenia, vestul Maramureșului și sud-vestul Transilvaniei, indicele temperatură-umezeală (ITU) va crește la nu mai puțin de 80 de unități.

Pe timp de zi, temperaturile se vor situa între 33 și 37 de grade, iar noaptea se pot înregistra temperaturi de peste 20 de grade Celsius. În București este anunțată o vreme extrem de călduroasă, dar cu ploi scurte luni. Temperaturile vor ajunge la 36 de grade. Marți și miercuri nu sunt anunțate ploi, iar maximele se vor situa în jurul a 33 de grade.

În prima zi a lunii iulie, vom avea parte de instabilitatea atmosferică în majoritatea zonelor, iar în sudul şi estul teritoriului se va menține disconfortul termic.

Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...