O nouă avertizare meteo. E cod portocaliu în aproape toată România, cât de severe vor fi fenomenele

Stan Filon, Mihai Ianoși 26.06.2021, 12:34
O nouă avertizare meteo. E cod portocaliu în aproape toată România, cât de severe vor fi fenomenele

Românii nu au scăpat de vremea severă, iar ANM a revenit cu o nouă avertizare cod portocaliu de ploi și vijelii valabil pentru întreaga țară! În plus, în unele zone va cădea și grindină, iar vântul se va înteți simțitor! Meteorologii spun că fenomene precum cele de ieri, din Arad, ar putea să se repete!

Cod portocaliu de vijelii și grindină în toată țara

Așadar, Administrația Națională de Meteorologie a emis o nouă avertizare de tip cod portocaliu de vijelii. Această avertizare este valabilă de sâmbătă, de la ora 12, până la ora 23:00. În această perioadă pot avea loc ploi torențiale, vijelii și grindină.  Specialiștii spun că pot apărea inundații și viituri.

”Instabilitatea atmosferică se mută astăzi pe partea sudică, centrală și estică a țării, inclusiv Capitala ese vizată de un cod portocaliu. Sunt așteptate fenomene poate la fel de severe ca cele de ieri din vestul și centrul României, unde s-au depășit viteze la rafală de peste 120 de kilometri pe oră. Prin urmare, o nouă zi cu instabilitate deosebit de severă”, a spus meteorologul Mihai Huștiu pentru Digi24.

Cod portocaliu de vijelii si grindina in toata tara
Cod portocaliu de vijelii si grindina in toata tara

Vijelie puternică în Arad

Vineri seară, o furtună puternică a produs pagube în mai multe zone din judeţul Arad, inclusiv în municipiul Arad. Acoperișurile a mai multr case și chiar și blocuri au fost distruse de rafalele de vânt, iar arbori au fost pur și simplu smulși din rădăcini. Spitalul de Urgență Arad a suferit și el daune serioase, după ce vântul puternic a decopertat izolația de pe pereți. O furtună puternică a fost și la Timișoara. Singurele județe care nu sunt vizate de astfel de fenomene sunt Timiș și, parțial, Caraș Severin.

Meteorologii au vorbit și despre ziua de duminică, când vremea se va mai îndrepta, dar va rămâne instabilitatea atmosferică. Specialiștii spun că cele două valuri de aer cald și rece se vor omogeniza, iar posibilitatea formării fenomenelor meteo extreme va scădea.

”Ziua de duminică va aduce o vreme ceva mai bună, vor mai fi manifestări de instabilitate, dar masa de aer deja se va omogeniza, nu vor mai fi diferențe mari dintre masa de aer rece care vine dinspre Europa centrală și cea caldă preexistentă”, a explicat meteorologul.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...