Reacția producătorului după ce ANPC a anunțat retragerea din magazine a magiunului de Topoloveni. Care este adevărul

Badea Violeta 05.06.2023, 11:59
Reacția producătorului după ce ANPC a anunțat retragerea din magazine a magiunului de Topoloveni. Care este adevărul

Un produs foarte iubit de români a fost retras din magazinele Kaufland, Cora, Lidl sau Mega Image, pe motiv că pe etichetă scrie fără adaos de zahăr. Iată despre ce aliment este vorba și cum s-a apărat producătorul. Nici replica șefului ANPC nu a întârziat să apară!

Ce produs a fost retras din supermarketurile din România? Decizia a declanșat un adevărat scandal

Update 5 iunie, ora 11.51. Bibiana Stanciulov, producătorul magiunului din prune Topoloveni, a trimis, pe adresa redacției Impact.ro, următorul punct de vedere referitor la decizia ANPC de a retrage magiunul din magazinele Kaufland, Cora, Lidl sau Mega Image.

„Mesajul transmis de șeful ANPC la postul B1TV a fost neclar sau nu a fost ascultat de la început. Dânsul ne-a sancționat deoarece am scris pe eticheta produsului “prune proaspete, fără zahăr adăugat” și dorește să eliminăm “fără zahăr adăugat” prezumând că toate magiunurile de pe piață nu au zahăr adăugat; în aceeași emisiune a explicat că în urma controlului au găsit multe produse neconforme (nu conțineau prune proaspete și aveau diverși îndulcitori adăugați).

Pe scurt:

– Magjunul din prune Topoloveni are rețeta din anul 1.914.

– Datorită acestui fapt am fost certificați din anul 2011 cu Indicație Geografică Protejată -Topoloveni Magiun de prune, de către Comisia Europeană cu eticheta pe care o contestă acum acest șef.

– În anul 2014 am standardizat definiția magiunului nostru, respectiv “ pastă din prune proaspete, fără adaos de zahăr”, Standard semnat de ANPC, MADR, Ministerul Sănătății.

– În anul 2022 am obținut de la Ministerul Sănătății , conform Legislației în vigoare, înregistrarea în Registrul Mențiunilor de sănătate și Nutriție, mențiunea nutrițională “ fără adaos de zahăr”,regăsită pe site-ul Ministerului la poziția 1360.

Se pare că suntem SINGURII producători de magiun care respectă Standardul: prune proaspete, fără adaos de zahăr!!!! Ceea ce dorește acest personaj este să ne oblige să eliminăm de pe etichetă laceastă mențiune de sănătate. Interesele lui, el le știe dar este pentru a doua oară când face abuz în serviciu împotriva noastră. Prima dată ne-am judecat, am câștigat și ni s-a returnat amenda abuzivă”, a explicat Bibiana Stanciulov.

Știrea inițială: Magiunul de Topoloveni a fost retras din magazinele din România începând din luna mai a acestui an. Motivul? Pe eticheta produsului e scris „prune proaspete, fără adaos de zahăr”, ANPC dorind eliminarea “fără adaos de zahăr”.

Decizia celor de la ANPC i-a înfuriat, însă, pe români, iar pe adresa redacției celor de la DC News a sosit o scrisoare anonimă în care șeful ANPC, Horia Constantinescu, este acuzat că interzice magiunul cu prune în mod ilegal.

„Ne considerăm avertizori de integritate, sub protecția anonimatului, pentru că aducem la cunoștința publicului și autorităților activități pe care le considerăm ilegale și care se petrec într-o structură guvernamentală cu încălcarea legii, încălcarea regulilor sau reglementărilor interne, care pot fi o amenințare a interesului public sau a securității publice.(…)”, se arată în scrisoarea respectivă, potrivit Antena 3 CNN.

„De ce scoatem produsele de la raft? Pentru că pe etichetele acestora scrie că sunt facute doar din prune și că nu au zahăr adăugat. Deși nu există niciun indiciu că aceste informații ar fi false, reprezentanții ANPC dispun scoaterea acestor produse, cu aceste informații pe etichete, din rafturile tuturor marilor retaileri.”, se mai precizează în scrisoare.

Citește și Alertă alimentară în magazinele Lidl. Ce produs a fost retras de urgență, aruncă-l dacă l-ai cumpărat deja!

Magiunul de Topoloveni a fost retras din mai multe magazine
Magiunul de Topoloveni a fost retras din mai multe magazine

Ce replică a oferit șeful ANPC

În replică, Horia Constantinescu, președintele ANPC, a explicat cum stau lucrurile, de fapt, și de ce acuzația de mai sus este o „bazaconie” „Atât timp cât Ordinul spune că magiunul nu conține zahăr, noi considerăm că afirmația de pe etichetă „magiunul acesta nu conține zahăr” are caracter pleonatisc, contravine Regulamentului european 1169, motiv pentru care am cerut producătorului să remedieze eticheta.

De aici până la bazaconia că Autoritatea noastră retrage de pe piață magiunul de prune e o distanță extrem de mare. Cele care nu sunt fabricate din prune proaspete cu siguranță au fost retrase și am dispus reetichetarea acestora cu orice alt nume decât „magiun””, a precizat Horia Constantinescu, potrivit B1 TV.

Citește și Produs retras de urgență din magazinele Lidl. Ce au descoperit inspectorii ANPC!

Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...