Alertă alimentară în magazinele Lidl. Ce produs a fost retras de urgență, aruncă-l dacă l-ai cumpărat deja

Beatrice Dumitru 04.05.2023, 15:47
Alertă alimentară în magazinele Lidl. Ce produs a fost retras de urgență, aruncă-l dacă l-ai cumpărat deja

Alertă alimentară la Lidl. În urma unor verificări, autoritățile au decis să retragă de la vânzare o gamă de produse, deoarece sunt infectate cu Listeria monocytogenes. Dacă ai cumpărat acest produs retras de la raft, trebui să-l returnezi. Despre ce este vorba.

Produs retras din magazinele Lidl

Supermarketurile irlandeze, inclusiv magazinele Lidl, SuperValu, Tesco și Dunnes Stores, au la vânzare această gamă de produse. Autoritatea pentru Siguranța Alimentară din Irlanda (FSAI) a emis un aviz de retragere urgentă pentru unele deserturi din cauza posibilei prezențe a Listeria monocytogenes.

Este vorba de mai multe loturi ale unui popular desert de ciocolată, Cadbury, care au fost retrase de la vânzare în supermarketurile irlandeze, pe fondul temerilor de contaminare. Produsele afectate sunt Cadbury Crunchie Chocolate Dessert, Cadbury Flake Chocolate Dessert și Cadbury Dairy Milk Buttons Chocolate Dessert.

Alertă alimentară în magazinele Lidl. Ce produs a fost retras de urgență, aruncă-l dacă l-ai cumpărat deja
Produs retras de pe rafturile magazinelor Lidl.

Cei care au cumpărat aceste deserturi sunt sfătuiți să nu la consume, iar motivul invocat este că bacteria poate provoca complicații grave de sănătate, iar simptomele pot apărea până la 70 de zile după consumarea produselor.

Simptomele infecției cu Listeria monocytogenes pot include simptome ușoare asemănătoare gripei sau simptome gastrointestinale, cum ar fi greață, vărsături și diaree. În cazuri rare, infecția poate fi mai severă, provocând complicații grave. Comercianții cu amănuntul sunt rugați să retragă de la vânzare loturile implicate și să afișeze anunțuri de retragere la punctele de vânzare. Consumatorii sunt sfătuiți să nu consume loturile implicate.”, au explicat oficialii FSAI.

Ce este Listeria monocytogenes

Listeria monocytogenes este o bacterie care cauzează listerioza. Este o bacterie facultativă anaerobă, care poate supraviețui în prezența sau absența oxigenului. Se poate dezvolta și reproduce în interiorul celulelor gazda și este unul dintre agenții patogeni ai virusului alimentar cel mai virulent, cu 20-30% dintre infecțiile cu listerioza alimentară.

Listeria monocytogenes poate infecta creierul, membranele măduvei spinării și/sau fluxul sanguin al gazdei prin ingerarea alimentelor contaminate, cum ar fi laptele nepasteurizat sau alimente crude.

Când ajunge în organism, Listeria monocytogenes se așază la nivelul celulelor intestinale pentru ca, mai apoi, să invadeze întreg organismul. Simptomele ușoare pot include febră, dureri musculare, greață, vărsături și diaree.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...