Produsul pe care îl consumă toți românii s-a dublat la preț în supermarketuri

Ana-Maria Tudor 10.07.2023, 17:53
Produsul pe care îl consumă toți românii s-a dublat la preț în supermarketuri

Prețurile alimentelor continuă să crească într-un ritm alarmant. Unul dintre produsele de bază, întâlnit în toate gospodăriile, a depășit un prag psihologic.

Cât a ajuns să coste zahărul alb

Prețul mediu al zahărului alb a depășit pragul psihologic de 900 de euro/tonă în Regiunea 3 a Europei, inclusiv în România, ceea ce reprezintă o dublare față de aceeași perioadă a anului precedent.

Conform estimărilor Comisiei Europene, producția de zahăr pentru anul de marketing 2023-2024 va fi de 69.800 de tone, în scădere semnificativă față de nivelul de 110.000 de tone înregistrat anul trecut, conform datelor furnizate de Ministerul Agriculturii și citate de Economica.

De asemenea, această scădere a producției contribuie la majorarea prețurilor la zahăr. Prețul zahărului în Regiunea 3, care include țări precum Bulgaria, Estonia, Ungaria, Italia și Portugalia, a ajuns la 903 euro/tonă, fiind cea mai mare valoare înregistrată.

În Regiunea 1, prețul zahărului este de 809 euro/tonă, iar în Regiunea 2 este de 800 de euro/tonă, aceste cifre reprezintă o creștere medie de 99% față de media din 2021.

În plus, în mai 2023, prețul mediu al unei tone de zahăr alb în Uniunea Europeană este de 814 euro/tonă.

Vezi și: Cât costă o shaorma la Mamaia. Prețurile au crescut simțitor pe litoralul românesc

Românii sunt afectați de creșterea prețurilor

Creșterea constantă a prețurilor afectează în mod semnificativ viața românilor. De la alimente și produse de uz casnic până la carburanți și servicii, costurile tot mai ridicate reprezintă o provocare pentru bugetele familiilor.

De asemenea, România se confruntă în prezent cu o situație dificilă, în care inflația afectează în mod generalizat prețurile produselor și serviciilor.

Inflația din România a atins un nivel alarmant, plasând țara noastră pe primul loc în Europa în ceea ce privește creșterea prețurilor.

Potrivit declarației făcute de Marcel Ciolacu înainte de preluarea mandatului de premier, provocările majore cu care se confruntă România includ reducerea inflației și creșterea puterii de cumpărare la un nivel de 8,22%. De asemenea, se dorește creșterea investițiilor, cu obiectivul de a atinge 10% din PIB în anul viitor, precum și implementarea unor scheme de ajutor în sectorul alimentar și al construcțiilor, în vederea diminuării deficitului din balanța comercială care a înregistrat o creștere semnificativă în ultima perioadă.

Citește și: O problemă neașteptată adusa de sărăcie. Creșterea prețurilor frânează apetitul consumatorilor pentru ciocolată

„Provocările cele mai mari sunt reducerea inflației, creșterea puterii de cumpărare care am dori să ajungă la 8,22%, creșterea investițiilor. Dacă în acest an am venit cu 7,2% creștere investiții, ne-am dori să atingem pe anul viitor 10% din PIB și cu investiții, scheme de ajutor în zona produselor alimentare și de construcții, astfel încât să încercăm să diminuăm acest deficit de balanță comercială care s-a mărit foarte mult în ultima perioadă”, a declarat Marcel Ciolacu, în urmă cu câteva săptămâni.

Urmăriți Impact.ro și pe