Produsul care poate fi vândut de români doar în România. Nu mai este voie să îl scoți din țară

Anca Manolica 20.09.2022, 08:06
Produsul care poate fi vândut de români doar în România. Nu mai este voie să îl scoți din țară

Vești proaste pentru unul dintre cele mai mari domenii în care românii făceau exporturi. Potrivit unor surse politice, în cadrul ședinței de Guvern de luni, 19 septembrie, coaliția a decis ca un anumit produs important să fie vândut de români doar în România. De asemenea, a fost plafonat și prețul de cumpărare. Iată despre ce este vorba.

Anunț important pentru toți românii

În cadrul ședinței coaliției de Guvern de luni, 19 septembrie, s-a decis plafonarea prețului pentru metrul cub de lemn de foc de la Romsilva, la prețul de 500 de lei. Anterior, saptămâna trecută, Ministerul Mediului anunțase că pregăteşte un act normativ pentru plafonarea preţului lemnului folosit de români pentru încălzire iarna.

De asemenea, va fi interzis exportul lemnului de foc, așadar lemnele se vor putea vinde, cel puțin în această iarnă, doar în România. Măsura plafonării a fost deja aprobată în coaliţie şi ar urma să se aplice pentru şase luni.

„În contextul crizei energetice pe care o traversează Europa, precum şi a perspectivelor pe termen scurt şi mediu, constatăm o serie de creşteri artificiale ale preţurilor la majoritatea materiilor prime utilizate drept combustibil pentru încălzire. În România, peste 3 milioane de gospodării se încălzesc cu lemn de foc sau cu produse derivate.

Considerăm că, atunci când categorii întregi de cetăţeni riscă să devină victimele unor creşteri de preţ nejustificate, în situaţii speciale şi pe perioade limitate de timp, statul are datoria să intervină şi să blocheze posibilitatea apariţiei unor astfel de situaţii. În prezent, specialiştii noştri lucrează pentru a stabili toate detaliile, pe care le vom prezenta în foarte scurt timp”, a transmis ministrul Tánczos Barna.

Coaliţia a decis plafonarea la 500 de lei pentru un metru cub de lemn de foc
Coaliţia a decis plafonarea la 500 de lei pentru un metru cub de lemn de foc

În România, peste 3 milioane de gospodării se încălzesc cu lemn de foc.

Proiectul ca cuprinde și alte măsuri de protecție pentru cetățeni

În paralel cu cu această plafonare a prețului de vânzare cu 500 de lei a metrului cub de lemne, proiectul de act normativ va cuprinde şi alte măsuri de protecţie a cetăţenilor. Printre acestea se numără limitarea temporară a exporturilor lemnului de foc şi a produselor derivate pentru încălzire, atât la nivel intracomunitar, cât şi în afara Uniunii Europene.

Anterior, în cadrul ședinței de Guvern de joi, liderii coaliției PSD-PNL-UDMR au decis interzicerea exportului de peleți, în încercarea de a pune stop creșterii prețului la acest tip de combustibil pentru lunile reci.

Urmăriți Impact.ro și pe
Anca Manolica
Nume: Anca MANOLICĂ Studii: Marketing și Comunicare în Afaceri, ASE București Experiență profesională: Mi-am început activitatea profesională în marketing și comunicare în sport...