Produsele pe care Carrefour şi Mega Image le-au scos urgent de la raft. Sunt periculoase, trebuie aruncate

Dumitrică Roxana 21.07.2022, 16:00
Produsele pe care Carrefour şi Mega Image le-au scos urgent de la raft. Sunt periculoase, trebuie aruncate

Pericol alimentar în România! Unele dintre cele mai cunoscute chipsuri  au fost retrase de pe piață. Reprezentanții a două mari lanțuri de magazine spun că s-a luat această decizie după ce mai multe loturi au fost descoperite ca având urme de alcaloizi tropani în făina de porumb.

Ce au descoperit inspectorii ANSVSA

Nici produsele eco nu mai sunt ce au fost. Se pare că un lot de astfel de chipsuri a fost retras de la vânzare, deoarece conține o substanță periculoasă. Două mari magazine au luat deja decizia de a retrage de la vânzare produsele vizate. Este vorba despre Carrefour România și Mega Image, anunță ANSVSA (Autoritatea Națională Sanitar Veterinară)

În ceea ce privește problemele descoperite,  au fost detectate urme de alcaloizi tropani în făina de porumb. În ceea ce privește produsele retrase, este vorba despre o serie de loturi de Tortilla Chips și Tortilla Chips Chilli, transmit specialiștii.

„Motivul rechemării: prezența urmelor de alcaloizi tropani în făina de porumb. Se recomandă persoanelor care dețin produse din loturile respective să nu le consume, ci să le distrugă sau să le ducă înapoi în magazinele de unde le-au cumpărat.”, arată ANSVSA. Contravaloarea produselor va fi returnată, fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal.

Responsabilitățile statelor membre UE

Alcaloizii tropanici sunt ingrediente naturale ale unor plante ce cresc sporadic pe suprafețele cultivate cu cereale, cu rol de a îndepărta dăunătorii.  Aceştia fac parte dintre cele mai vechi plante medicinale din lume, iar aplicațiile lor etnofarmacologice includ analgezice, halucinogene și otrăvuri.Alcaloizii tropanici nu au efect pe termen lung, dar pot duce la tulburări temporare, cum ar fi greață, somnolență și dureri de cap.

În 2015, Comisia Europeană a adoptat o recomandare în privința alcaloizilor tropanici.Statele membre, cu implicarea activă a operatorilor din sectorul alimentar, trebuie să efectueze investigații pentru identificarea condițiilor agricole care conduc la prezența alcaloizilor tropanici în alimente în cazul în care se observă niveluri semnificative de alcaloizi tropanici. Mai mult decât atât, țările membre ar trebui să se asigure că rezultatele analizelor sunt comunicate cu regularitate către EFSA.

Urmăriți Impact.ro și pe