Procurorul general din Moldova, reținut pentru 72 de ore, după ce au avut loc percheziții în biroul său

Ana Anitoiu 06.10.2021, 09:06
Procurorul general din Moldova, reținut pentru 72 de ore, după ce au avut loc percheziții în biroul său

Procurorul general din Republica Moldova, Alexandr Stoianoglo, a fost reținut pentru 72 de ore, marți seară, după ce au avut loc percheziții în biroul său, înainte ca el să țină un briefing de presă.

Ministrul Justiției din Republica Moldova, despre suspendarea procurorului general

Procurorul general a fost suspendat din funcție înainte de a fi reținut. Ministrul Justiției din Republica Moldova, Sergiu Litvinenco, a confirmat acest lucru. El a menționat că potrivit legii au fost suspendați de drept și adjuncții lui Alexandr Stoianoglo, pe perioada urmăririi penale.

”Acum câteva minute în urmă am fost informat prin e-mail că procurorul desemnat astăzi de CSP pentru analizarea sesizării lui Lilian Carp a decis pornirea urmăririi penale împotriva Procurorului General, Alexandr Stoianoglo.

Conform art. 55/1 din Legea nr.3/2016 cu privire la Procuratură, mandatul Procurorului General în privinţa căruia a fost pornită urmărirea penală în condiţiile art.270 alin.(7) din Codul de procedură penală se suspendă de drept pe perioada urmăririi penale”, a spus ministrul.

Procurorul general din Moldova, retinut pentru 72 de ore, dupa ce au avut loc perchezitii in biroul sau
Procurorul general din Republica Moldova, Alexandr Stoianoglo

Oficialul a adăugat că în ciuda faptului că potrivit legii, Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) se convoacă în ședință în cinci zile de la intervenirea unei astfel de situații, este necesară de convocarea unei ședințe extraordinare imediat, astfel încât să fie ales și propus președintelui țării un Procuror General interimar.

De ce este urmărit penal procurorul general din Republica Moldova

Procurorul general din Republica Moldova este urmărit penal după ce CSP a aprobat o sesizare ce a fost depusă împotriva sa de deputatul PAS și șeful Comisiei de Securitate din Parlamentul Republicii Moldova, Lilian Carp.

Sesizarea constă în acuzații la adresa lui Alexandr Stoianoglo, care ar fi comis mai multe infracțiuni. Lilian Carp susține că în 2011, când procurorul general era deputat în Parlament, ar fi facilitat adoptarea unor modificări la o lege, astfel încât a permis spălarea a miliarde de dolari prin intermediul băncilor din țară. Schema ar fi fost organizată şi implementată de Veaceslav Platon.

Procurorul general din Republica Moldova a respins acuzațiile

Pe de altă parte, procurorul general din Republica Moldova a respins toate acuzațiile care i se aduc. Însă, CSP a admis sesizarea lui Lilian Carp și a hotărât ca procurorul anticorupție Victor Furtună să examineze acuzațiile.

În timp ce CSP examina sesizarea făcută de Lilian Carp, procurorul general a dat buzna în sala de şedinţe şi a încercat printr-o cerere de recuzare să-i elimine de la întrunire pe cinci membri ai Consiliului.

Parlamentul Republicii Moldova a votat la sfârșitul lunii august amendamentele la Legea cu privire la Procuratură ce permit demiterea procurorului general înainte de expirarea mandatului. Prin urmare, Alexandr Stoianoglo va fi demis dacă activitatea sa va fi calificată drept nesatisfăcătoare.

Urmăriți Impact.ro și pe