Procuror militar acuzat de IJ că face politică după ce a distribuit trei articole de presă pe Facebook

Dumitru Puha 13.11.2023, 07:43
Procuror militar acuzat de IJ că face politică după ce a distribuit trei articole de presă pe Facebook
  • Inspecția Judiciară a deschis o acțiune disciplinară față de procurorul militar Liviu Alexandru Lascu, fost șef al Secției militare a DNA. Acuzațiile sunt puerile, în comparație cu alte postări pe FB ale unor magistrați protejați de IJ.

În prezent, procuror în cadrul Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Cluj, Lascu a fost cercetat și cazul trimis pe rolul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). El este acuzat de „săvârșirea abaterii disciplinare constând în desfășurarea de activități cu caracter politic sau manifestarea convingerilor politice în public sau în timpul serviciului”.

Pretextele

Mai exact, Lascu este verificat după ce, în octombrie 2021, martie 2024 și aprilie 2023 „a distribuit pe pagina personală de Faceebok trei articole de presă cu temă politică, la primul din ele adăugând și un comentariu propriu, faptă care întrunește elementele constitutive ale abaterii disciplinare justificate de către inspectorii judiciari”.

Ce articole a distribuit procurorul Lascu astfel încât să fie acuzat că face politică? Două editoriale ale publicației Spotmedia.ro și unul al jurnalistului Moise Guran. 

La articolul din urmă, procurorul a avut și un comentariu. „Citind acest articol, super de altfel, mi-am adus aminte de o vorbă a fostului secretar de stat Henri Kissinger. Acesta, într-o notă ironică, evident, remarca faptul că nu e corect ca lumea să spună că toți politicienii sunt corupți când de fapt numai 90% dintre ei sunt așa. Prin urmare, asa cum remarca Moise în articolul de mai jos, ar trebui să admitem că poporul nostru e un pic cam prost, când de fapt numai 70% din el e analfabet funcțional”.  

Articolele din spotmedia.ro critică legile justiției promovate de Cătălin Predoiu și de fostul CSM, iar articolul lui Guran face referire la vinovații de gestionarea dezastruoasă a pandemiei de COVID-19.

Imuna Stoicescu

O altă judecătoare, Adriana Stoicescu, de la Tribunalul Timiș scria în decembrie 2020: „Cu un cinsim rar, dezinvolt și sigur pe el, politicianul român, indiferent la numele partidului care îl primește grijuliu, are un singur scop: să se îmbogățească rapid, să stea cocoțat la putere în așa fel încât el și urmașii urmașilor lor să doarmă liniștiți.

Cu mâna pe putere, să învârtă bani și legi, să lege oamenii care nu îi sunt pe plac, apoi să retragă la o bătrânețe linistită, zâmbind superior în timp ce își primește pensia, un mizilic față de ce va fi reușit să fure până atunci.(…) Nu mai aveți strop de rușine, nu mai aveți limite, nu vă mai cunoașteți locul! (…) Ați învățat cât au învățat doamnele Gârbovan și Savonea? Ați dat examenele lor?

Ați fost vreodată în papucii lor? Ați fost în sala de judecată cu ele? Ați muncit la redactat sentințe în locul lor?

M-am săturat să văd pipițe de doi bani și mojici crescuți în puf cum ne insultă pe toți, fără scrupule și fără să clipească. Pentru că insultându-le pe Gârbovan și Savonea mă insultă indirect și pe mine”, scria Stoicescu pe Facebook în urmă cu trei ani. Ea nu a fost cercetată disciplinar de CSM pe motiv că face politică. Din contră, a promovat la Curtea de Apel Cluj, instanță condusă de Dana Gârbovan, judecătoarea de care se simțea atât de legată în decembrie 2020.

Schimbat din funcție după ce a cercetat SRI

În mai 2023, Secția pentru procurori a CSM a dispus încetarea delegării procurorului militar Liviu Lascu în funcția de șef al Serviciului pentru efectuarea urmăririi penale în cauze privind infracțiunile de corupție săvârșite de militari din cadrul DNA. Decizia a fost luată la propunerea șefului DNA Marius Voineag, fiind înregistrat un singur vot împotrivă. 

Presa a relatat atunci că motivul încetării delegării lui Lascu ar fi o percheziție la SRI în vederea verificării achiziției unor echipamente plătite și nelivrate de firma câștigătoare.

Urmăriți Impact.ro și pe