Primul vaccin anti covid produs de o țară africană. Începe testarea pe animale

Nicu Stan 04.02.2022, 17:46
Primul vaccin anti covid produs de o țară africană. Începe testarea pe animale

Acesta este primul vaccin anti-covid produs de o țară africană. Începe testarea pe animale. O companie de biotehnologie din Africa de Sud a anunţat că a realizat primul vaccin pe bază de ARN mesager împotriva coronavirusului, folosind secvenţierea Moderna. De asemenea, vaccinul va fi gata pentru teste clinice în luna noiembrie.

O țară din Africa a făcut primul vaccin anti covid de pe continent. Când va fi gata

O companie sud-africană a făcut primul vaccin anti-coronavirus. Compania de biotehnologie a informat că a realizat  primul vaccin pe bază de ARN mesager împotriva COVID-19.

Potrivit companiei, vaccinul anti-covid va fi gata în luna noiembrie a acestui an. Compania Afrigen Biologics and Vaccines are sediul la Cape Town, Africa de Sud, şi manageriază proiectul-pilot, susţinut de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi iniţiativa Covax.

Africa isi face propriul vaccin
Africa isi face propriul vaccin

Vaccinul trebuie testat

„La scară de laborator, avem un vaccin pe care trebuie să-l testăm”, a declarat directorul general al Afrigen, Petro Terblanche.

De asemenea, testarea vaccinului sud-african pe animale va începe luna viitoare, însă „studiile pe oameni vor demara abia în noiembrie 2022”, a anunţat managerul după întâlnirea cu un grup de sponsori ai proiectului, informează AFP.

Cum au procedat cercetătorii

Oamenii de ştiinţă de la Afrigen au secvenţiat codul genetic disponibil public pe care Moderna l-a utilizat pentru a-şi realiza vaccinul, după care au fabricat ADN-ul, ARN-ul şi propriul lor produs.

„Suntem primii care folosesc secvenţa dezvoltată de Universitatea Stanford şi folosită de Moderna pentru vaccinul său, pentru a proiecta şi dezvolta un vaccin produs la scară de laborator”, a subliniat Petro Terblanche.

Țările cu venituri mici vor putea să își producă singure vaccinurile anti-covid

„Am finalizat procesul de la concepţie până la formula finală. Este un pas mic, dar este un început bun, un început fabulos. Acesta este primul pas important care va permite ţărilor cu venituri mici şi medii să producă singure vaccinuri”, a adăugat directoarea laboratorului.

Petro Terblanche a făcut declarații după ce Medicines Patent Pool (MPP), o organizaţie de sănătate publică dedicată brevetelor privind medicamentele şi susţinută de Naţiunile Unite, a dat o subvenţie de 39 de milioane de euro.

Africa, cei mai puțini locuitori vaccinați anti-covid

Africa este continentul cu cele mai puţine persoane vaccinate împotriva din lume împotriva coronavirusului. De asemenea, la mai bine de un an de la administrarea primelor vaccinuri împotriva Covid-19 şi la doi ani de la debutul pandemiei, numai 11,3% dintre africani au fost complet vaccinați.

Până acum, doar un procent din vaccinurile folosite în Africa sunt produse acolo.

Urmăriți Impact.ro și pe