Primul oraş din Ucraina care ar putea fi invadat de Rusia. De ce sunt ruşii cu ochii pe el

Andra Daoud 22.12.2021, 20:55
Primul oraş din Ucraina care ar putea fi invadat de Rusia. De ce sunt ruşii cu ochii pe el

În timp ce Occidentul și NATO sunt cu ochii pe evenimentele care se desfășoară la granița cu Ucraina, varianta unui atac din partea Rusiei pare din ce în ce mai plauzibilă. Deși experții analizează mai multe scenarii posibile, deciziile pe care le va lua Vladimir Putin sunt imprevizibile și atent gândite de liderul de la Kremlin.

Primul oraș din Ucraina care ar putea fi invadat de Rusia

Mai mulți lideri occidentali și-au exprimat îngrijorarea, în ultimele săptămâni, cu privire la o posibilă invadare a Ucrainei de către Rusia. Vladimir Putin a concentrat din nou trupe la granița cu Ucraina în urmă cu ceva timp și nu pare să fie influențat de amenințările din partea Occidentului cu privire la faptul că vor exista consecințe dacă decide să atace Ucraina.

Rusia ocupă ilegal aproape 5% din teritoriul Ucrainei, de 7 ani. Armata rusă propagă războiul în estul Ucrainei, unde separatiștii proruși luptă împotriva armatei locale. În această perioadă, tensiunile la graniță escaladează din nou, iar cei 175.000 de soldați ruși sunt gata de luptă, în cazul în care Vladimir Putin decide să invadeze Ucraina. Liderul de la Kremlin ar putea începe cu orașul Mariupol, un oraș-port aflat la doar 18 kilometri de graniță. Jurnalista Ionela Arcanu a explicat de ce orașul de la graniță ar putea fi un punct strategic pentru planul de expansiune al lui Putin:

Mariupol este primul mare oraș care ar fi invadat de ruși, în cazul în care Vladimir Putin merge mai departe cu planul sau. Este la doar 18 km de granița dintre cele două state aflate în conflict. Pe drumul care leagă orașul de celelalte localități, au fost mai multe filtre atat ale poliției naționale, cât și ale soldaților ucraineni.

Pe traseul inițial, în miezul noptii, ni s-a interzis accesul pe unul dintre drumuri pentru că ne-am fi putut trezi cu grenade aruncate din drone. Soldații nici nu ne-au lăsat sa filmam pentru că ne-au cerut sa părăsim rapid zona. Mariupol, potrivit localnicilor, ar fi trebuit să fie zonă de conflict, dar politic s-a decis sa rămână deschis și sa fie suplimentar securizat, altfel ar fi pierderi financiare prea mari.

Doar în centrul orașului au fost montate luminițe de sărbători, căsuțe cu vin fiert și cu turta dulce. Dintr-o boxă montată în fața unui magazin se aude rasunând, sugestiv, melodia „Stayin’ alive”. Pericolul invaziei rusești este tot mai pregnant, aici oamenii cred că tot timpul a fost… a transmis jurnalista, chiar de la fața locului.

Primul oraş din Ucraina care ar putea fi invadat de Rusia. De ce sunt ruşii cu ochii pe localitate
Primul oraş din Ucraina care ar putea fi invadat de Rusia. De ce sunt ruşii cu ochii pe localitate

NATO continuă să emită avertismente către Rusia

Scenariul în care Rusia invadează Ucraina pare tot mai plauzibil, iar liderii occidentali și-au exprimat ferm poziția cu privire la situația în care Rusia atacă Ucraina.

Sefa diplomației britanice, Liz Truss, a transmis, în urmă cu două săptămâni, că vor exista „consecințe majore” în cazul în care Rusia intervine în Ucraina.

Vocea foarte unită a ţărilor din G7, care reprezintă 50% din PIB-ul mondial, şi care sunt foarte clare (asupra faptului) că vor exista consecinţe majore pentru Rusia în cazul unei incursiuni în Ucraina.

Când Regatul Unit a dorit să trimită mesaje clare şi să-şi îndeplinească obiective clare am fost pregătiţi să recurgem la sancţiuni economice. Luăm în calcul toate opţiunile, a spus Truss, în contextul summit-ului G7 din Regatul Unit.

Urmăriți Impact.ro și pe