NATO continuă amenințările la adresa Rusiei. Avertismentul venit de la șefa diplomației britanice

Andra Daoud 12.12.2021, 18:00
NATO continuă amenințările la adresa Rusiei. Avertismentul venit de la șefa diplomației britanice

Șefa diplomației britanice, Liz Truss, a transmis un mesaj referitor la ce s-ar putea întâmpla în cazul în care Vladimir Putin invadează Ucraina. Rusia s-ar putea confrunta cu o serie de consecințe serioase și costuri masive, în cazul unui atac îndreptat împotriva Ucrainei. Avertismentul a fost făcut în cadrul reuniunii G7 de la Liverpool. Ce spune Putin despre temerile liderilor occidentali.

NATO continuă amenințările la adresa Rusiei

Miniștrii de Externe ai țărilor din Grupul celor Șapte (G7) s-au reunit în cadrul unei conferințe în Marea Britanie. Șefa diplomației țării gazdă, Liz Truss, a lansat un avertisment adresat lui Vladimir Putin, cu privire la ce s-ar putea întâmpla dacă Rusia atacă Ucraina:

Vocea foarte unită a ţărilor din G7, care reprezintă 50% din PIB-ul mondial, şi care sunt foarte clare (asupra faptului) că vor exista consecinţe majore pentru Rusia în cazul unei incursiuni în Ucraina, a spus Truss.

Ea a continuat afirmând că Marea Britanie ia în calcul mai multe opțiuni cu privire la modul în care va răspunde în cazul în care trupele rusești vor pătrunde în Ucraina. Ea a amintit și despre sancțiunile economice pe care Londra le-a aplicat în trecut, pentru a transmite un mesaj clar regimului de la Moscova.

Când Regatul Unit a dorit să trimită mesaje clare şi să-şi îndeplinească obiective clare am fost pregătiţi să recurgem la sancţiuni economice. Luăm în calcul toate opţiunile, a mai spus Truss.

NATO continuă amenințările la adresa Rusiei. Avertismentul venit de la șefa diplomației britanice pentru Putin
NATO continuă amenințările la adresa Rusiei. Avertismentul venit de la șefa diplomației britanice pentru Putin

Ce spune Putin despre posibilitatea de a invada Ucraina

În timp ce liderii occidentali își exprimă îngrijorarea cu privire la un eventual atac lansat de Rusia asupra Ucrainei și NATO a specificat că vor exista consecințe în cazul în care se întâmplă acest lucru, Vladimir Putin neagă însă aceste zvonuri.

Liderul de la Kremlin a declarat zilele trecute că oamenii din estul Ucrainei suferă de „rusofobie” și a folosit cuvinte precum „genocid” în discursul pe care l-a ținut la reuniunea cu Consiliul Prezidențial pentru Drepturile Omului.

Trebuie să vorbesc despre rusofobie ca un prim pas către un genocid. Este ceea ce se întâmplă în momentul de faţă în Donbass, o vedem, o ştim cu siguranţă. Şi aceasta seamănă desigur cu genocidul despre care aţi vorbit. i-a declarat Vladimir Putin unui jurnalist.

Vladimir Putin susține că extinderea NATO amenință Rusia și că încalcă asigurările pe care le-a primit în 1991, atunci când s-a prăbușit Uniunea Sovietivă. În contextul summit-ului G7 din Marea Britanie, Ambasada Rusiei la Londra a emis o declarație în care a atras atenția că expresia „agresiune rusă” este una care induce în eroare.

Rusia a făcut numeroase oferte NATO cu privire la modalități de a reduce tensiunile. Forumul G7 ar putea fi o oportunitate de a le discuta, dar până acum nu auzim decât sloganuri agresive. se arată în declarație.

Din G7 fac parte cele mai mari puteri economice ale lumii: Marea Britanie, Franța, Germania, Italia, Japonia, Canada, Statele Unite și un reprezentant al Uniunii Europene.

Urmăriți Impact.ro și pe