Primul bilanț după aproape un an de război în Ucraina. Sunt sute de mii de soldați morți, cifrele exacte

Mihnea Tălău 23.01.2023, 08:10
Primul bilanț după aproape un an de război în Ucraina. Sunt sute de mii de soldați morți, cifrele exacte

A apărut un prim bilanț, după 11 luni de război. Potrivit acestuia, Rusia a înregistrat 180.000 de morți sau răniți în Ucraina până în prezent, în timp ce cifra ucrainenilor este de 100.000 de victime militare și 30.000 de civili morți.

Pierderi grele de vieți omenești în războiul din Ucraina

Pierderile rusești încep să se apropie de aproximativ 180.000 de soldați morți sau răniți„, a declarat șeful Statului Major al armatei norvegiene, Eirik Kristoffersen, fără a preciza cum au fost calculate aceste cifre, transmite France24.

Norvegia, o țară care se învecinează cu Rusia, este membră a NATO încă de la înființarea acesteia, în 1949.

„Pierderile ucrainene sunt probabil de peste 100.000 de morți sau răniți. În plus, Ucraina are aproximativ 30.000 de civili care au murit în acest război teribil”, a declarat generalul norvegian.

De luni de zile, Moscova și Kievul nu au furnizat un bilanț fiabil al pierderilor lor.

În noiembrie, președintele Statului Major al armatei americane, Mark Milley, a declarat că armata rusă a suferit peste 100.000 de morți sau răniți, cu un bilanț „probabil” similar de partea ucraineană.

Aceste cifre nu pot fi verificate în mod independent.

Rusia, capabilă să continue războiul pentru mult timp

În pofida pierderilor grele, „Rusia este capabilă să continue (acest război) pentru o perioadă destul de lungă de timp”, a declarat duminică Kristoffersen, citând capacitățile de mobilizare și de producție de armament ale Moscovei.

„Ceea ce ne îngrijorează cel mai mult este dacă Ucraina va fi capabilă să țină forțele aeriene rusești în afara războiului”, a spus el, adăugând că acestea au reușit până acum „datorită apărării antiaeriene ucrainene”.

Cea mai mare parte a loviturilor rusești din ultimele luni au fost efectuate cu rachete cu rază lungă de acțiune.

Generalul norvegian a cerut, de asemenea, livrarea rapidă de tancuri de luptă Ucrainei, care a fost până în prezent reținută în principal de Germania.

„Dacă vor trece la ofensivă în timpul iernii, ei (ucrainenii) au nevoie de ele rapid”, a adăugat Kristoffersen.

În pofida apelurilor urgente din partea Ucrainei și a mai multor țări europene, Berlinul a refuzat vineri să furnizeze tancurile sale Leopard Kievului.

Aceste tancuri grele sunt prezente în rândurile mai multor alte națiuni europene, inclusiv în Norvegia, dar livrarea lor către Ucraina este teoretic condiționată de undă verde din partea Germaniei.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...