Primul aur pentru România la JO de la Tokyo, adus de Ancuța Bodnar și Simona Radiș. “Nu ne așteptam”

Andrei Cezar, Ana Ionescu 28.07.2021, 09:48

Performanță extraordinară pentru România la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Canotoarele Simona Radiș (22 de ani) și Ancuța Bodnar (22 de ani) au câștigat medalia de aur la proba de dublu vâsle feminin. Este primul titlu olimpic pentru România la actuala ediție a Olimpiadei.

Primul aur pentru România la JO de la Tokyo, adus de Ancuța Bodnar și Simona Radiș

S-a auzit pentru prima dată imnul României în Japonia, la Sea Forest Waterway. Canotoarele de aur au pornit ca mari favorite în proba de dublu vâsle feminin și au reușit o cursă fantastică, în care și-au dominat adversarele încă de la început. Au avut un start bun, și-au devansat adversarele și și-au menținut avantajul uriaș față de următoarele clasate până la final.

Ancuța Bodnar și Simona Radiș au terminat cursa de 2.000 de metri cu cel mai bun timp al acestei probe la Olimpiadă: 6 minute 41 de secunde și 3 sutimi.

Pe locurile 2 și 3 s-au clasat echpajele Noii Zeelande și Olandei.

Prima medalie de aur la Jocurile Olimpice de la Tokyo este totodată și cea de-a 90-a medalie din istoria Olimpiadelor pentru România.

Cele două tinere de 22 de ani au în față un viitor strălucit. Medaliate cu argint la Campionatele Mondiale din 2019 și duble campioane europene (2020 și 2021), Ancuța Bodnar și Simona Radiș nu au avut rival la actuala edițe a Jocurilor Olimpice.

Ultima dată când România obținuse o medalie olimpică de aur la dublu vâsle a fost în 1984.

Ancuța Bodnar: ”Ne doream, dar nu ne așteptam”

La finalul cursei, cele două canotoare de aur ale României au fost vizibil emoționate. Titlul olimpic cucerit de Simona și Ancuța atârnă cu atât mai greu, întrucât sportivele s-au pregătit pentru Olimpiadă singure, acasă, în perioada pandemiei.

A fost o cursă grea, dar foarte frumoasă. Am plecat cu încredere și am reușit să aducem medalia. Ne-am îndeplinit visul, i-am făcut mândri pe cei de acasă și suntem foarte fericite. Am bătut recordul olimpic… Ne doream, dar nu ne așteptam. Am dat tot ce am avut mai bun azi.

Din 2019 am intrat împreună în barca de dublu vâsle, iar de atunci am rămas în aceeași formulă. Au fost doi ani grei, cu muncă, fără pauze și vacanțe. Am muncit mereu pentru același vis.  Ne-am antrenat singure, acasă, în timpul pandemiei, și parcă eram unite prin același vis.

Pe podium am simțit fericire, mândrie, bucurie, recunoștință mulțumire. I-am făcut mândri pe toți. Eram atât de fericită, parcă nu îmi venea să cred. Am meritat totul.”, a declarat Ancuța Bodnar, potrivit gsp.ro.

Primul aur pentru Romania la JO de la Tokyo, adus de Ancuta Bodnar si Simona Radis
Primul aur pentru Romania la JO de la Tokyo, adus de Ancuta Bodnar si Simona Radis

Simona Radiș: ”Încă nu realize ce s-a întâmplat”

Am simțit mândrie, fericire și eliberare. Am fost doi ani în care am muncit enorm și am reușit să aducem acest rezultat mult dorit. Deși am condus, cursa a fost foarte grea. Condițiile au fost destul de dificile, dar am reușit să gestionăm bine toată situația.

Pe lângă faptul că am adus medalia de aur, am reușit să batem și recordul olimpic. Drumul nostru e încă la început și pornim cu încredere. Vom crește și vom fi mai puternice. Avem încredere că lucrurile vor decurge mai bine.

Am vorbit una cu cealaltă. Am avut emoții pentru că mereu apar gânduri negative, chiar dacă nu ar trebui. Am avut tăria să le gestionăm bine. Am vorbit cu Ancuța înainte de start și i-am zis «Ancuța, împreună până la finish și o lovitură în plus. Mereu împreună, orice s-ar întâmpla. Asta facem mereu și o facem bine»,

Încă nu realizez ce s-a întâmplat”, a spus Simona Radiș.

Urmăriți Impact.ro și pe