Cum s-au îmbrăcat gimnastele din Germania la Jocurile Olimpice în semn de protest. Toată lumea a văzut

Andrei Cezar, Cristi Ionică 27.07.2021, 13:04
Cum s-au îmbrăcat gimnastele din Germania la Jocurile Olimpice în semn de protest. Toată lumea a văzut

Protest inedit al echipei feminine de gimnastică a Germaniei la Jocurile Olimpice. Sportivele au refuzat să poarte bikini și au îmbrăcat un echipament care le acoperă tot corpul. Această decizie nu reprezintă altceva decât un protest împotriva ”sexualizării”, spun sportivele și oficialii din naționala Germaniei. Este o decizie asemănătoare cu cea a jucătoarelor de handbal pe plajă din echipa națională a Norvegiei, care în finala mică a CE 2021 au ales să joace în pantaloni scurți în loc de bikini, fapt ce le-a adus o sancțiune financiară.

Cum s-au îmbrăcat gimnastele din Germania la Jocurile Olimpice în semn de protest

Sportivele din echipa Germaniei de gimnastică au purtat în calificări costume dintr-o singură piesă. Sarah Voss, Pauline Schaefer-Betz, Elisabeth Seitz și Kim Bui au înlocuit echipamentele clasice, cu unele lungi, până la nivelul gleznelor. Sportivele au declarat că au luat această decizie pentru a încuraja libertatea de alegere și le sfătuiesc pe celelalte concurente să se poarte un echipament în care să se simtă confortabil.

”Am vrut să arătăm că orice femeie, oricine, ar trebui să aibă libertatea de a alege cu ce se îmbracă.”, a explicat Elisabeth Seitz.

Colega ei, Sarah Voss, a declarat că sportivele au căzut de comun acord înainte de competiție cu privire la echipamentul pe care îl vor purta.

„Vrem să ne simțim extraordinar, vrem să arătăm tuturor că arătăm extraordinar”

Federația Germană de Gimnastică a precizat, în luna aprilie, că ținutele pe care le poartă sportivele sunt o declarație ”împotriva sexualizării”, adăungând că: ”Scopul este de a se prezenta estetic, fără a se simți inconfortabil”, scrie Mediafax.

În regulamentul Federației Internaționale de Gimnastică se precizează este permisă ținuta de gimnastică cu mâneci complete sau jumătate și acoperirea picioarelor, atât timp cât se potrivește din punct de vedere cromatic cu tricoul.

Cum s-au imbracat gimnastele din Germania la Jocurile Olimpice in semn de protest Photo: Marijan Murat/dpa
Cum s-au imbracat gimnastele din Germania la Jocurile Olimpice in semn de protest
Photo: Marijan Murat/dpa

Echipa de handbal pe plajă a Norvegiei, amendată pentru un comportament asemănător

O situație asemănătoare a fost și la Campionatele Europene de Handbal pe Plajă de la Varna (Bulgaria), încheiate recent. Echipa feminină a Norvegiei a schimbat echipamentul de joc pentru finala mică împotriva Spaniei, din cel cu bikini, în unul cu pantaloni scurți. Norvegiencele au fost amendate cu 1.770 de dolari (177 dolari/ jucătoare) pentru că au încălcat regulamentul Federației Europene de Handbal.

Demersul echipei Norvegiei a fost susținut și de francezi, care au declarat, prin vocea managerului Valerie Nicolas că, indiferent de consecinţe, naţionala cocoşului galic va juca la următorul turneu în ţinuta în care se simt bine fetele.

“Am pierdut jucătorare din această cauză. Îmi spun că se simt inconfortabil, goale şi urmărite. Este un sport cu multă mişcare, iar bikini-ul este deosebit de incomod. Mai este un disconfort, de exemplu, în timpul menstruaţiei”, a declarat Valerie Nicolas, managerul Franţei.

Urmăriți Impact.ro și pe