Cererea de aderare a Ucrainei la UE, semnată de Zelenski. „Soldații noștri luptă pentru toată Europa”

Ana Anitoiu 28.02.2022, 19:32
Cererea de aderare a Ucrainei la UE, semnată de Zelenski. „Soldații noștri luptă pentru toată Europa”

Cererea de aderare a Ucrainei la UE a fost semnată de președintele Volodimir Zelenski, luni, chiar în timp ce aveau loc negocieri între delegația țării sale și cea a Rusiei în Belarus. Liderul ucrainean a declarat că solicitarea ar trebui să fie aprobată în procedură de urgență, în contextul în care statul pe care îl conduce luptă pentru siguranța întregii Europe.

Ce a declarat Zelenski despre aderarea Ucrainei la UE

Președintele ucrainean a spus că scopul este ca țara sa să fie la egalitate cu cele din Uniunea Europeană. Zelenski a precizat că este sigur că acest lucru este posibil și că Ucraina merită să fie acceptată în UE.

„Soldații noștri nu luptă doar pentru țara noastră, luptă pentru toată Europa. Pentru toți copiii din Europa. Suntem recunoscători partenerilor că sunt alături de noi, dar scopul nostru e să fim alături de toți europenii și cel mai important, să fim la egalitate. Sunt sigur că asta este corect, sunt sigur că asta am meritat. Sunt sigur că este posibil”, a spus Volodimir Zelenski, luni dimineață, într-un mesaj televizat.

La rândul ei, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat duminică seară că Ucraina este „una dintre noi” și că „îi vrem (pe ucraineni) în Uniunea Europeană”. Ea a adăugat că UE are un parcurs cu această țară ce include integrarea pieței ucrainene în piața unică. Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a spus că urmează să aibă loc o dezbatere cu privire la această aderare.

Cererea de aderare a Ucrainei la UE, semnata de Zelenski
Presedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski

Ce s-a stabilit după prima rundă de negocieri dintre Ucraina și Rusia

Prima rundă de negocieri dintre delegațiile Ucrainei și Rusiei s-a încheiat fără să se ajungă la o concluzie concretă. A fost stabilită organizarea unei a doua runde, la granița Belarus-Polonia.

„Delegațiile ucrainene și rusești au încheiat astăzi prima rundă de negocieri, scopul lor a fost încetarea focului pe teritoriul Ucrainei și a acțiunilor militare. Am stabilit o serie de priorități pe care le vom analiza, pentru a lua decizii, pentru a vedea cum putem pune în practică înțelegerile.

Părțile merg în capitalele lor și s-au înțeles ca în viitorul imediat apropiat să mai avem o rundă de negocieri unde temele abordate vor face pași concreți. Următoarea rundă de negocieri va fi la granița Belarus-Polonia”, a declarat consilierul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, Mihail Podoleac.

Delegația rusă a transmis la rândul ei aceeași informație, precizând că negocierile au durat aproximativ cinci ore și că s-au găsit niște puncte prin care vor putea prognoza unele obiective comune. Până la o nouă întâlnire, reprezentanții fiecărei delegații se vor consulta cu conducerea țării pe toate punctele expuse la tratative.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...