Primele semne clare ale represiunii în Rusia. Ce pățesc studenții din Sankt Petersburg care au protestat împotriva războiului

Nicu Stan 09.03.2022, 14:44
Primele semne clare ale represiunii în Rusia. Ce pățesc studenții din Sankt Petersburg care au protestat împotriva războiului

Primele semne clare ale represiunii în Rusia. Ce pățesc studenții din Sankt Petersburg care au protestat împotriva războiului pornit de Vladimir Putin împotriva Ucrainei. Studenții care au luat parte la proteste vor fi exmatriculați. Mulți dintre ei nu au fost încă eliberați nici din arest.

Semnele clare ale represiunii. Ce pățesc în Rusia studenții care au manifestat anti-război

Universitatea de Stat din Sankt Petersburg a pregătit ordine pentru exmatricularea studenților care au fost reținuți de poliția rusă în urma mitingurilor anti-război neautorizate, informează Kommersant.

Studenta Veronika Samusik, care a participat protestele anti-război în calitate de jurnalistă pentru publicația online Sota.Vision, se regăsește deja pe lista studenților ce urmează să fie exmatriculați, însă ea se află încă în custodia polițiștilor, fiind reținută.

Peste 4.500 de arestari au fost facute weekendul trecut
Peste 4.500 de arestari au fost facute weekendul trecut

Proteste anti-război, în mai mult de 50 de orașe din Rusia

Zeci de mii de cetățeni ruși au ieșit în stradă în circa 50 de orașe de pe tot cuprinsul Federației Ruse pentru a contesta decizia lui Vladimir Putin de a invada Ucraina. De asemenea, manifestații au avut loc și la Moscova, foarte aproape de zidurile Kremlinului, unde măsurile de securitate au fost sporite.

Astfel, la Kremlin au fost montate garduri de protecție și au fost aduse blindate. Conform unui ultim bilanț, peste 4.500 de protestatari au fost arestați în Rusia.

Câte arestări s-au făcut în Moscova

Din cele 4.357 de persoane reținute în timpul protestelor de duminică, 1.500 de arestări s-au făcut numai la Moscova, relatează OVD-Info, un grup independent de monitorizare care urmărește detențiile din Rusia. Conform OVD-Info, au fost reținute persoane în nu mai puțin de 56 de orașe ale țării.

„Cetățenii Federației Ruse fac o alegere în aceste momente. În aceste zile. În aceste ore. Între viață și sclavie. Astăzi, mâine, săptămâna viitoare. Este încă posibil să învingem răul fără pagube irecuperabile. Dacă rămâneți tăcuți, doar sărăcia va vorbi pentru voi mai târziu. Și doar represiunea va răspunde. Nu fiți tăcuți!” – a fost mesajul transmis rușilor de președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Proteste anti-război și în alte multe țări

Alte proteste de susținere a Ucrainei au avut loc în weekend-ul trecut în întreaga lume, inclusiv în Serbia și Kazahstan, țări care au lideri pro-ruși.

„Astăzi asistăm la proteste destul de mari chiar și în orașele din Siberia, unde am văzut rar un astfel de număr de arestări”, a spus pentru Reuters purtătoarea de cuvânt a OVD-Info, Maria Kuznetsova.

Vladimir Putin, pedepse grele pentru cei care nu este de acord cu el

De asemenea, ministerul de Interne din Rusia a anunțat sâmbăta trecută că orice încercare de a organiza proteste neautorizate va fi împiedicată, iar organizatorii vor răspunde.

Astfel, președintele rus Vladimir Putin a semnat vineri o lege care introduce pedepse grele cu închisoarea pentru oricine publică „informații false” despre armată, în plină invazie a Ucrainei.

Urmăriți Impact.ro și pe