VIDEO

Proteste în întreaga lume împotriva războiului din Ucraina. Oamenii îi cer lui Putin să oprească ofensiva. Mii de ruşi, reţinuţi de autorităţi

Proteste în întreaga lume împotriva războiului din Ucraina. Oamenii îi cer lui Putin să oprească ofensiva. Mii de ruşi, reţinuţi de autorităţi

Mii de persoane au ieșit în stradă în Rusia. Oamenii protestează după ce, în dimineața zilei de 24 februarie, preşedintele rus Vladimir Putin a declanșat războiul în Ucraina, sub pretextul apărării separatiștilor din Donbas. Pe rețelele sociale au apărut deja imagini și videoclipuri cu rușii care s-au adunat în mai multe zone ale țării pentru a spune „Nu războiului din Ucraina”. Iată orașele în care s-au strâns oamenii!

Mii de ruși scandează împotriva războiului din Ucraina

Update duminică, 27 februarie, ora 18:30. Peste 4.000 de persoane au fost reținute în Rusia până în prezent, pentru că au participat la proteste anti-război neautorizate. Încă din prima zi a atacului Rusiei asupra Ucrainei, cetățenii ruși au ieșit în stradă pentru a se opune acțiunilor lui Vladimir Putin. Autoritățile din Rusia au reținut până acum 4.124 de persoane, 1.000 dintre acestea fiind arestate doar în cursul zilei de duminică.

Update duminică, 27 februarie, 0ra 17:40. Continuă protestele împotriva războiului din Ucraina, în marile orașe ale Europei. Oamenii au ieșit din nou în stradă în Moscova, Sankt Petersburg și alte 50 de orașe din Rusia, dar și în capitale europene, la Berlin și chiar la București. Oamenii scandează mesaje anti-Rusia și anti-război.

Toți fac asta fără să-și facă griji pentru propriul viitor și amenințări. Acești oameni au vorbit cu toții foarte clar pentru a spune că sunt împotriva acestei vărsări de sânge. Și asta este o mare inspirație pentru mine. Memoria celui de-al Doilea Război Mondial și faptul că oamenii au rude în Ucraina și că Ucraina ne este o țară dragă îi reține până și pe cei mai turbați susținători ai conducerii actuale”, a declarat Dmitri Muratov, editor la Novaya Gazeta, laureat al premiului Nobel pentru Pace ziarului Guardian.

Update sâmbătă, 26 februarie, ora 18:20. Proteste în întreaga lume împotriva războiului din Ucraina. Oamenii și-au arătat sprijinul pentru poporul ucrainean cu steaguri, bannere albastre și galbene, cerând guvernelor să facă mai mult pentru a ajuta Kievul și să evite un conflict şi mai mare.

„Te uiți la oamenii adunați aici și toată lumea este speriată. Am avut pace timp de 80 de ani și, dintr-o dată, războiul s-a întors în Europa”, a declarat un protestatar din Munchen.

Chiar şi în capitala România s-au strâns sute de persoane în fața Ambsasadei Ucrainei și a Ambasadei Rusiei.

Update 25 februarie, 0ra 06.20. În jur de 1.700 de ruși au fost arestați din cauză că au protestat față de războiul pornit de Vladimir Putin în Ucraina, anunță BBC. Peste 700 de persoane au fost reținute la Moscova şi Sankt-Petersburg, pe motiv că au încălcat interdicţia pentru adunări decretată de autorităţile ruse. Manifestații au avut loc în 40 de orașe din Rusia.

Mii de oameni s-au adunat în apropiere de Piața Pușkin din centrul Moscovei, în timp ce până la 1.000 de oameni s-au strâns în fosta capitală imperială Sankt Petersburg, relatează agenția de presă AFP.

Update, 24 februarie ora 22.35. Protestele de la Moscova iau amploare. Mii de oameni scandează împotriva războiului declanșat de Putin. Se operează arestări, Poliția intervine în forță

Mai multe proteste de amploare au izbucnit în Rusia împotriva războiului cu Ucraina. Mii de persoane au ieșit în stradă joi,24 februarie, în Sankt Petersburg, Moscova și în mai multe orașe din partea central-asiatică a țării. Persoanele care s-au adunat scandează „Nu războiului!”

În urma protestelor, Comitetul de Investigații al Rusiei a ținut să transmită cetățenilor că ar fi indicat să nu participe la astfel de manifestări, fiindcă vor exista consecințe grave.

„În legătură cu răspândirea apelurilor de participare la revolte și mitinguri legate de situația tensionată a politicii externe vor exista consecințe juridice negative ale acestora acțiuni, care includ urmărire și chiar răspundere penală”, a informat Comitetul de Investigații rus.

Rușii protestează la Moscova și Sankt Petersburg

În această seară, rușii au ieșit să proteste în cele mai mari orașe ale Rusiei, Moscova și Sankt Petersburg. Acolo s-au adunat în jur de o mie de persoane, majoritatea tineri.

În ciuda regimului pe care Vladimir Putin încearcă să-l impună, oamenii scandează împotriva invaziei Ucrainei. Site-ului rus de monitorizare a protestelor anunță că 100 de protestatari au fost deja reținuți de autorități.

Precizăm că mai mulți protestatari ruși s-au adunat și în orașele Novosibirsk, Ekaterinburg și Tyumen. La fel ca și în celelalte zone, oamenii scandează anti-război, după ce în această dimineață Rusia a declanșat războiul în Ucraina.

Publicația The Moscow Times notează că, de asemenea, mai multe personalități ale culturii pop ruse, jurnaliști, dar și oameni de știință au condamnat războiul pe care Vladimir Putin l-a declanșat în Ucraina .

Cum se împart banii în cuplul lor?
Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...