Primele restaurante care vor fi redeschise în România. Anunțul lui Ludovic Orban

Raluca Juncu 07.08.2020, 12:46
Primele restaurante care vor fi redeschise în România. Anunțul lui Ludovic Orban

Reprezentanții din HoReCa au avut în această săptămână o întânire cu Guvernul României cu care a discutat despre posibilitatea redeschiderii restauratelor, cafenelelor și barurilor din România. Discuțiile s-au purtat cu reprezentanții HORA – Organizația Patronală a Hotelurilor și Restaurantelor din România, în frunte cu antreprenorul Dragoș Petrescu.

Ce restaurante s-ar putea redeschide primele, atunci când situația epidemiologică o va permite

Premierul României le-a explicat reprezentanților din patronat că restaurantele se vor putea redeschide doar în situația în care va exista „un context epidemiologic măcar sensibil îmbunătățit”, precum și în momentul în care va exista certitudinea că toți patronii vor respecta cu strictețe regulile sanitare și de distanțare socială.

„Ne-am dori să putem să deschidem restaurantele. În discuțiile pe care le-am avut cu reprezentanții mediului de afaceri le-am spus că trebuie să avem un context epidemiologic măcar sensibil îmbunătățit și garanția unei cooperări din partea tuturor patronilor în respectarea regulilor de protecție sanitară.

Haideți să fim cinstiți. 80-85% dintre ei respectă regulile, dar avem încă un procent de oameni care nu respectă regulile și care nu sunt implicați și nici nu-și doresc să asigure respectarea regulilor”, a declarat Ludovic Orban, potrivit Digi 24.

Ludovic Orban, despre redeschiderea restaurantelor din România. Foto: gov.ro
Ludovic Orban, despre redeschiderea restaurantelor din România. Foto: gov.ro

Șeful Executivului a mai transmis că reprezentanții guvernului vor continua discuțiile cu antreprenorii și managerii din industria ospitalității și că primele restaurante care vor fi redeschise, atunci când situația o va permite, vor fi cele din interiorul hotelurilor.

„Continuăm discuțiile. Eu înțeleg situația foarte dificilă și chiar îmi doresc o deschidere cât mai rapidă, dar să fie făcută în niște condiții care să nu crescă riscul epidemiologic datorită deschiderii restaurantelor în spații închise. Chiar e posibil în două etape, întâi să deschidem restaurantele aferente hotelurilor și ulterior celelalte restaurante”, a mai spus Orban.

Horațiu Moldovan, secretarul de stat în Ministerul Sănătății spune că nu există dovezi științifice care să demonstreze că această creștere a numărului de îmbolnăviri este corelată cu activitatea din domeniul teraselor și restaurantelor.

„Într-adevăr, nu există argumente ştiinţifice care să susţină că problema apare dintr-o zonă specifică, cum ar fi industria turismului şi industria hotelieră. Nu suntem în posesia acestor informaţii ştiinţifice”, a declarat secretarul de stat.

 

Urmăriți Impact.ro și pe