Ultimă oră! Ce se întâmplă cu restaurantele, în vreme de pandemie. Anunțul făcut de preşedintele Organizaţiei Patronale a Hotelurilor şi Restaurantelor din România, după discuțiile cu premierul țării

Diana Dumitrache / 05.08.2020, 14:59
Ultimă oră! Ce se întâmplă cu restaurantele, în vreme de pandemie. Anunțul făcut de preşedintele Organizaţiei Patronale a Hotelurilor şi Restaurantelor din România, după discuțiile cu premierul țării

Pandemia de coronavirus a afectat grav industria restaurantelor şi a hotelurilor. După ce Executivul a purtat discuţii cu cei din HoReCa, s-a ajuns la o concluzie.

Restaurantele nu se deschid pentru moment!

Concluzia discuţiilor dintre premierul Ludovic Orban şi reprezentanţii industriei este una clară: restaurantele rămân închise. Acestea se vor deschide atunci când numărul de infectări cu noul COVID-19 va scădea, a asigurat Guvernul.

Astfel, preşedintele Organizaţiei Patronale a Hotelurilor şi Restaurantelor din România (HORA), Daniel Mischie, a făcut un apel către operatorii economici și către populație să respecte regulile impuse de guvern. Industria pe care o reprezintă se afla într-o situaţie critică fără precedent.

“Cei din HoReCa în curând vor pune lacătul pe ușă. Din calculele noastre, HoReCa reprezintă 5,1% din PIB, deci nu poate fi vorba de relansare fără această industrie. Am prezentat măsurile luate de late țări europene unde restaurantele sunt deschise. Premierul trebuie să ia o măsură pentru redeschiderea restaurantelor.

Ultimă oră! Ce se întâmplă cu restaurantele, în vreme de pandemie. Anunțul făcut de preşedintele Organizaţiei Patronale a Hotelurilor şi Restaurantelor din România Sursa foto: Inquam / Lavinia Cioaca
Ultimă oră! Ce se întâmplă cu restaurantele, în vreme de pandemie. Anunțul făcut de preşedintele Organizaţiei Patronale a Hotelurilor şi Restaurantelor din România Sursa foto: Inquam / Lavinia Cioaca

Industria de HoReCa e aproape de ATI. Toate rezervele și disponibilitățile operatorilor economici au ajuns la sfârșit. Nu mai avem resurse pentru a susține această industrie.

Premierul nu este dispus la discuție pentru deschiderea restaurantelor. Acesta şi-a prezentat disponibilitatea de a relua discuția când va scădea numărul de infectări.

Facem apel către toți operatorii din industrie și către clienți să respecte regulile impuse de Guvern!”, a spus liderul HORA după discuțiile de la Guvern.

Restaurantele cu terase supravieţuiesc

Pe 1 iunie 2020, terasele au fost redeschise, însă cu o serie de reguli care trebuie respectate atât de clienţi, cât şi de proprietari. Deşi numărul clienţilor a scăzut considerabil, spaţiile deschise par acum mană cerească pentru patroni.

Normele de care trebuie să se ţină cont:

  • nu se va permite accesul clienților cu simptome respiratorii.
  • la o masă vor putea sta maxim patru persoane, dacă nu sunt membri ai aceleiași familii.
  • nu se vor transfera meniuri, solnițe sau alte obiecte de la o masă la alta, urmând să fie dezinfectate după plecarea clienților de la o masă.
  • personalul de servire trebuie să poarte măști și mănuși.
  • locurile se vor ocupa cu rezervare anterioară, pentru a evita aglomerația și a face mai ușoară o eventuală anchetă epidemiologică, dacă aceasta s-ar impune.
DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI