Premieră în România! Ce pastile revoluționare apar în farmacii, românii se vor înghesui să le cumpere

Beatrice Dumitru 10.04.2023, 08:59
Premieră în România! Ce pastile revoluționare apar în farmacii, românii se vor înghesui să le cumpere

Pastilele care pot ajuta o persoană să inverseze efectele îmbătrânirii ar putea fi pe piață în următorii cinci ani, adică în 2028, potrivit unui expert. Mulți miliardari din Silicon Valley și-au pus averea considerabilă în slujba studiilor privind îmbătrânirea. Ce a dezvăluit unul dintre aceștia.

Pastilele anti-îmbătrânire

Sam Altman, în vârstă de 37 de ani, a dezvăluit că a finanțat startup-ul biotehnologic Retro BioScience în valoare de 180 de milioane de dolari. Alături de alți miliardari din Silicon Valley, acesta și-au pus averea considerabilă în slujba studiilor privind îmbătrânirea.

Se spune că Jeff Bezos de la Amazon a investit trei miliarde de dolari în startup-ul Altos Labs, ce are ca obiectiv prelungirea vieții, în timp ce cofondatorul PayPal, Peter Thiel, a investit în Fundația Metusalemă, care are scopul de a transforma „90 în noul 50”.

Primele pastile anti-îmbătrânire apar în farmaciile din România în 2028. „90 de ani să devină noii 50 de ani”
Apar primele pastile anti-îmbătrânire.

Va fi cea mai mare revoluție în medicină de la descoperirea antibioticelor”

Cu toate aceste resurse folosite pentru vindecarea îmbătrânirii, Andrew Steele, autorul cărții din 2020 „Fără vârstă: noua știință a îmbătrânirii fără a îmbătrâni”, consideră că pastilele pentru prevenirea îmbătrânirii pot apărea pe rafturile farmaciilor în termen de cinci ani. El indică medicamentele existente, cum ar fi metforminul comprimat pentru diabet, care ar putea fi readaptate ca tratamente anti-îmbătrânire în „termen foarte, foarte scurt”, notează Daily Mail.

Acești miliardari, sunt sigur că unii dintre ei fac acest lucru doar pentru câștig personal, au toți acești bani și este imposibil să-i cheltuiască într-o singură viață de om. Dar dacă ești un investitor isteț, poți vedea că medicamentele anti-îmbătrânire reprezintă o oportunitate de afaceri uriașă, deoarece piața este reprezentată de fiecare om în parte. Cred că va fi cea mai mare revoluție în medicină de la descoperirea antibioticelor și, ca om de afaceri avizat, vrei să fii în fruntea acestei revoluții”, a declarat Andrew Steele.

Deși îmbătrânirea nu ucide direct oamenii, persoanele în vârstă sunt expuse riscului de a suferi de multe boli, cum ar fi Alzheimer, boli de inimă și cancer. Aproximativ 100.000 de oameni mor din cauza bolilor legate de vârstă în fiecare zi, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.

Îmbătrânirea este cea mai mare provocare a umanității din toate timpurile. Există 20 până la 30 de companii care dezvoltă noi medicamente cunoscute sub numele de „senolitice” care ucid celulele îmbătrânite din organism”, a mai spus Andrew Steele.

Care sunt medicamentele anti-îmbătrânire

La șoareci, aceste medicamente fac ca animalele în vârstă să devină brusc vioaie și sănătoase.

Multe dintre aceste medicamente sunt medicamente pe care deja le înțelegem și le folosim în diferite scopuri, astfel încât nu trebuie să dezvoltăm noi medicamente”, a mai adăugat acesta.

Un exemplu de tratament senolitic este combinația dintre datasinib, utilizat pentru chimioterapie, și quercetină, o moleculă care se găsește în fructe și legume. Folosite împreună, ele îndepărtează celulele îmbătrânite, responsabile pentru multe dintre problemele asociate cu îmbătrânirea.

Un alt posibil medicament anti-îmbătrânire este metformina. Aprobat pentru prima dată în 1994 pentru diabetul de tip 2, medicamentul s-a arătat promițător pentru extinderea duratei de viață prin îmbunătățirea sănătății vaselor de sânge.

Unele dintre aceste companii încearcă să dezvolte medicamente noi și mai eficiente care ar putea face același lucru mai bine”, a declarat autorul. „Acest lucru este foarte foarte aproape de concretizare. Și aș fi șocat dacă în cinci ani nu vom avea niște senolitice în farmacii. Probabil că nu vor fi pentru îmbătrânire la început. Va fi pentru o boală specifică – și poate că în 10 ani, îl vom folosi pentru îmbătrânire”, a mai afirmat Andrew Steele.

Steele spune că, în mod realist, tratamentele pe care probabil le vom vedea pe termen scurt vor prelungi „durata de viață” prin tratarea bolilor legate de vârstă, ceea ce va întârzia apariției unor probleme precum demența.

Altos Labs, cea mai mare companie de biotehnologie lansată din toate timpurile, este specializată în găsirea și dezvoltarea de terapii celulare care pot opri și, eventual, inversa procesul de îmbătrânire.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...