A fost descoperit secretul tinereții. La ce trebuie să renunți pentru a încetini procesul de îmbătrânire

Beatrice Dumitru 10.02.2023, 15:48
A fost descoperit secretul tinereții. La ce trebuie să renunți pentru a încetini procesul de îmbătrânire

Cercetătorii de la Universitatea Columbia au descoperit elixirul tinereții și totul ține de o dietă anume, iar dovezile arată că provoacă schimbări la nivel celular. Studiul a durat doi ani și a fost realizat pe un eșantion de 220 de adulți. Ce au descoperit oamenii de știință cu privire la încetinirea ritmului de îmbătrânire.

Dieta care poate încetini ritmul de îmbătrânire

Consumul mai mic de calorii pare să încetinească ritmul de îmbătrânire și reducerea riscul de deces la adulții sănătoși, conform unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Columbia și publicat în revista Nature Aging.

Potrivit studiului, reducerea cu 25% a caloriilor pe care le consumăm conduce la încetinirea, cu aproximativ 2%, a ritmului de îmbătrânire, fapt care contribuie și la scăderea riscului de deces. Acesta vine după o serie de dovezi care arată că o dietă cu restricții calorice poate oferi beneficii substanțiale pentru sănătate, inclusiv îmbătrânirea întârziată, a spus autorul principal al cercetării, Dan Belsky, profesor asistent de epidemiologie la Mailman School of Public Health a Universității Columbia din New York.

A fost descoperit secretul tinereții. La ce trebuie să renunți pentru a încetini procesul de îmbătrânire
Reducerea caloriilor contribuie atât la încetinirea ritmului de îmbătrânire.

Rezultatul studiului nostru arată că este posibil să încetinim ritmul îmbătrânirii biologice și că se poate obțină aceast lucru prin modificarea stilului de viață și a comportamentului”, a spus Belsky, citat de NBC News. 

Ce au descoperit cercetătorii

Studiul clinic a durat doi ani, iar 220 de adulți au fost îmopărțiți în două categorii. Unii și-au redus aportul caloric cu până la 25% – 500 de calorii pentru persoanele care consumă în general 2.000 de calorii pe zi, în timp ce alții nu au făcut nicio modificare în dieta lor. Pentru a măsura rata de îmbătrânire, cercetătorii au folosit un algoritm pentru a vedea cum anumiți biomarkeri ADN din sânge s-au schimbat în timp.

În final, cercetătorii au examinat probele de sânge ale voluntarilor, recoltate la începutul și la sfârșitul studiului, și au descoperit că cei care au urmat o dietă cu restricții calorice au prezentat o încetinire de 2%, sau chiar 3%, a ritmului de îmbătrânire, ceea ce, conform studiilor anterioare, echivalează cu o reducere cu 10-15% a riscului de mortalitate.

Descoperirile noastre sunt importante, deoarece dovedesc faptul că încetinirea îmbătrânirii umane ar putea fi posibilă. Ele ne oferă, de asemenea, o idee despre tipurile de efecte cu care se pot confrunta oamenii care urmează diete sărace în calorii, cum ar fi postul intermitent„, a spus cercetătorul Calen Ryan, cercetător la Columbia’s Butler Aging Center.

Cercetătorii nu știu exact de ce reducerea consumului de calorii pare să încetinească procesul de îmbătrânire, deși există dovezi că restricția calorică provoacă schimbări la nivel celular, a spus Belsky.

Echipa de cercetători îi monitorizează pe voluntari, dorind să afle dacă încetinirea ritmului de îmbătrânire pe termen scurt ar putea avea efecte și pe termen lung

Gabriela Cristea se poate considera o norocoasă
Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...