Primele declarații ale Beijingului, după ce un presupus balon spion chinez a fost zărit deasupra Statelor Unite: „China e un stat responsabil”

Elena Avramescu 03.02.2023, 15:24
Primele declarații ale Beijingului, după ce un presupus balon spion chinez a fost zărit deasupra Statelor Unite: „China e un stat responsabil”

Este alertă în SUA, din cauza unui balon de supraveghere chinezesc, zărit de câteva zile în spațiul aerian al Statelor Unite. Ce îngrijorează și mai mult este faptul că acest aparat de zbor a trecut și pe deasupra mai multor baze militare cu rachete balistice.

Beijingul a vorbit despre balonul spion zărit deasupra Statelor Unite

În pofida posibilei amenințări, Pentagonul a decis să nu-l doboare. În plus, în această dimineață, și în Canada a fost zărit un balon similar în spațiul lor aerian, însă Beijingul face apel la calm și anunță că investighează incidentele.

„Oficialii americani sunt foarte convinși că balonul vine din China, un balon care a ajuns aici dinspre Canada și a trecut pe deasupra unor puncte sensibile, recunoaște Pentagonul, deasupra Montanei. Nu au specificat despre ce puncte e vorba, dar în Montana sunt câteva baze de rachete balistice, silozuri pentru rachete balistice, și poate că asta căuta acest balon de supraveghere”, a spus Oren Liebermann, analist CNN.

„Unul dintre cele mai importante lucruri pe care le poate face China cu ajutorul balonului e să adune informații despre semnale. Cu alte cuvinte, urmăresc semnalele de telefonie mobilă, urmăresc traficul radio, urmăresc rețelele noastre de comandă și control”, a notat și Cedric Leighton, analist militar CNN.

Se pare că forțele aeriene americane au lansat avioane de vânătoare la scurt timp după ce balonul a intrat în spațiul aerian al Statelor Unite.

Un presupus balon spion chinez a fost zarit deasupra Statelor Unite

Președintele Joe Biden a intervenit în această problemă, spunând că le-a solicitat generalilor soluții pentru doborârea lui, dar comandanții americani, inclusiv șeful Statului Major al Armatei, generalul Mark Milley, au recomandat președintelui să nu ia măsuri directe împotriva balonului.

„Balonul zboară, în acest moment, la o altitudine cu mult peste traficul comercial aerian și nu prezintă un pericol militar sau fizic pentru cei de la sol. Au mai fost cazuri asemănătoare în ultimii ani”, a spus și generalul de brigadă Patrick Ryder, secretarul de presă al Pentagonului.

Înafară de toate acestea, oficialii de la Pentagon au mai precizat că, în cazul în care ajung la concluzia că balonul chinezesc devine un pericol, ar putea opta și pentru distrugerea lui.

În schimb, Beijingul a îndemnat la calm, asigurând că vor fi făcute toate verificările necesare pentru a rezolva această problemă.

„China e un stat responsabil, care a a respectat întotdeauna legile internaționale, iar China nu are nicio intenție să violeze teritoriul și spațiul aerian ale altui stat suveran. Cât despre balon, verificăm situația și sperăm că ambele părți pot gestiona situația cu calm și cu grijă”, a spus Mao Ning, purtător de cuvânt, Ministerul Afacerilor Externe.

Generalii americani și Washingtonul au purtat discuții cu Beijingul, însă momentan doar prin canalele diplomatice, mai ales că incidentul se petrece într-o perioadă în care tensiunile dintre Statele Unite și China sunt extrem de ridicate.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...