Joe Biden ia în considerare efectuarea unei călătorii în Europa în luna februarie pentru a marca un an de la invadarea Ucrainei de către Rusia, pe 24 februarie 2022, au spus doi oficiali de rang înalt din cadrul administrației americane pentru CNN. Liderul de la Casă Albă a mai fost în Europa în martie 2022.
Consilierii lui Joe Biden planuiesc de câteva săptămâni modul în care vor marca împlinirea unui an de la invadarea Ucrainei, inclusiv ca președintele SUA să țină un discurs important. Aceștia speră ca liderul american să sublinieze rezistența poporului ucrainean și să menționeze că, atunci când a început războiul, mulți au presupus că este doar o problemă de câteva zile până când Kievul va cădea mâinile rușilor.
În acest context, Joe Biden are în vedere o călătoria în Europa, dar nu este încă confirmată, iar detaliile nu au fost încă finalizate. Dar unul dintre oficialii administrației americane a precizat că o țară luată în considerare pentru vizită este Polonia, un aliat cheie al NATO, care găzduiește în prezent mii de trupe americane, notează CNN. De asemenea, Polonia servește drept centru pentru transferurile de arme din vest către Ucraina, în timp ce membrii serviciilor americane antrenează trupe ucrainene acolo.
Cu toate acestea, este foarte puțin probabil ca Joe Biden să meargă în Ucraina în cadrul acestei călătorii, având în vedere îngrijorările actuale legate de situația de securitate, a spus unul dintre oficiali. Unul dintre obiectivele acestei deplasări a lui Biden în Europa, în cazul în care se va decide, ar fi acela de a crea un moment la fel de semnificativ din punct de vedere simbolic şi eficient din punct de vedere strategic cum a fost vizita lui Volodimir Zelenski la Washington, în decembrie,
Președintele american Joe Biden a mai fost în Europa la sfârșitul lunii martie, în 2022, când a vizitat Polonia și a discutat cu președintele Andrzej Duda. De asemenea, el a ținut un discurs la Varșovia în care a spus că Vladimir Putin „nu poate rămâne la putere”. Tot în timpul acelei călătorii, liderul de la Casa Albă a participat la Bruxelles la trei reuniuni de urgență cu liderii Consiliului European al UE, NATO și G7 privind războiul din Ucraina.
SUA au decis să trimită Kievului 31 de tancuri de luptă Abrams, ceea ce l-a făcut pe fostul președinte al Rusiei, în prezent vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, Dmitri Medvedev, să sună că fără banii Occidentului şi armele NATO, Ucraina nu ar putea rezista nici măcar o zi în faţa ofensivei Moscovei.
„Această figură absurdă de operetă care poartă o cămaşă verde slinoasă depinde 1.000% de armamentul NATO şi de banii occidentali”, a scris Medvedev pe Telegram, făcând referire la preşedintelui Volodimir Zelenski.
Dar pe lângă tancurile de luptă Abrams, SUA ar putea anunţa un nou pachet major de ajutor militar pentru Ucraina cu ocazia vizitei lui Joe Biden în Europa, în februarie.