Primarul Mihai Chirica, plasat de procurorii DIICOT sub control judiciar pentru 60 de zile: „Îmi voi exercita funcţia şi ne vom vedea mâine la birou”

Elena Avramescu 15.12.2022, 06:52
Primarul Mihai Chirica, plasat de procurorii DIICOT sub control judiciar pentru 60 de zile: „Îmi voi exercita funcţia şi ne vom vedea mâine la birou”

Primarul municipiului Iași, Mihai Chirica, a fost plasat de procurorii DIICOT sub control judiciar pentru o perioadă de 60 de zile, după audierea într-un dosar în care mai mulţi angajaţi ai Primăriei Iaşi sunt cercetaţi cu privire la autorizarea unor construcţii.

Mihai Chirica merge la muncă chiar dacă a fost plasat sub control judiciar

„A fost extins cazul din 2020 al domnului Zamoşteanu (un om de afaceri din Iaşi – n.r). Bineînţeles, tot pe probleme legate de urbanism, acelaşi blestem care urmăreşte de multă vreme situaţia din Iaşi. Mi s-a adus calitatea de suspect şi după aceea cea de inculpat în acest dosar. Va trebui să interacţionez mai puţin cu Direcţia de Urbanism şi cei care acţionează în zonă. În rest, îmi voi exercita funcţia şi ne vom vedea mâine la birou”, a declarat primarul Mihai Chirica imediat după ce a ieşit de la audieri.

Primarul a ținut să menționeze că cetățenii săi nu trebuie să se îngrijoreze, deoarece în perioada în care se află sub control judiciar acesta îşi va delega atribuţiile. În plus, are de gând să conteste în instanţă decizia procurorilor de a-l plasa sub control judiciar.

„Există o oarecare dezamăgire, din perspectiva aceasta, pentru că nu e tocmai aşa cum se vorbeşte. Asta se va demonstra mai departe în instanţă. E oboseală şi puţin cam mult stres pentru această situaţie”, a mai declarat primarul Chirica.

Avocatul lui Mihai Chirica a precizat că acesta este cercetat pentru opt înscrisuri legate de urbanism, şapte fapte de abuz în serviciu şi unul de uzurpare. Audierile de la sediul DIICOT au durat în jur de patru ore, după care primarul a petrecut alte opt ore la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Iaşi.

Percheziții DNA la sediul Primăriei din Iași
Primarul Mihai Chirica

Procurorii DIICOT Iaşi, împreună cu poliţiştii BCCO Iaşi, Suceava, Vaslui şi Botoşani și luptători din cadrul SAS Iaşi au efectuat pe 14 decembrie 24 de percheziţii într-un dosar care vizează mai multe infracţiuni, printre care abuz în serviciu şi uzurparea funcţiei. În urma descinderilor, 30 de persoane au fost conduse la audieri.

„Activităţile sunt efectuate în continuarea cercetărilor în cauza privind constituirea unui grup infracţional organizat şi vizează procedura de autorizare a executării lucrărilor de construcţii de către dezvoltatori imobiliari care s-au folosit de conexiunile cu funcţionari din administraţia publică locală cu atribuţii în domeniul emiterii şi urmăririi respectării documentaţiilor de urbanism”, găsim notat într-un comunicat de presă al DIICOT.

Astfel că au fost efectuate cercetări pentru abuz în serviciu, în vederea obţinerii unui folos necuvenit, uzurparea funcţiei, delapidare, spălarea banilor, folosirea incorectă a bunurilor sau creditului societăţii într-un scop contrar intereselor acesteia, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals.

Ulterior s-a aflat că sunt sunt suspectate 30 de persoane, fiind de crezut că acestea au fost implicate în activitatea infracţională, astfel că s-a luat decizia să fie duse la audieri.

Cristina Stroe și Damian Drăghici, despre Te cunosc de undeva
Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...